Nika Vajnhandl
Sre, 14.4.2021 13:19
Zdravstveni dom Ljubljana je predstavil ključne podatke ter organizacijo in potek cepljenja proti covidu-19 v Ljubljani in nov način naročanja za prebivalce Mestna občina Ljubljana prek avtomatskega sistema.

Stanje v cepilnem centru Zdravstvenega doma Ljubljana so predstavljale: Direktorica zavoda Antonija Poplas Susič, ki je predstavila organizacijo in način cepljenja ter ključne podatke o cepljenju, ki vas najpogosteje zanimajo; strokovna direktorica zavoda Tea Stegne Ignjatovič in primarijka ter vodja cepilnega centra v Zdravstvenem domu Ljubljana Simona Repar Bornšek

Nova, poenotena platforma

Direktorica Antonija Poplas Susič je predstavila kaj se v cepilnem centru Ljubljana sploh dogaja. Ministrstvo za zdravje je določilo nekaj cepilnih centrov po Sloveniji, med katerimi je tudi Zdravstveni dom Ljubljana. Določilo je, da Mestna občina Ljubljana pokriva še šest okoliških občin.

Vsega skupaj, cepilni center Ljubljana pokriva 350.000 prebivalcev.

Cepilni center Ljubljana cepi tudi določene institucije: vse zaposlene na Univerzi Ljubljana, ostale zaposlene na vzgojno-izobraževalnih institucijah, zdravstvene delavce, zaposlene v zaporih … 

Vse te okoliščine so vodile do situacije, da na nacionalni ravni ni bilo enotnega informacijskega sistema, ki bi podpiral cepljenje, niti ni bilo enotnega imenskega seznama, kamor bi se lahko ljudje vpisovali. 

V Zdravstvenem domu Ljubljana je 110 zdravnikov, ki uporabljajo en informacijski sistem in pokrivajo še 58 koncesionarjev, ki imajo še štiri informacijske sisteme. To pomeni, da so se srečali s petimi različnimi, nekompatibilnimi informacijskimi sistemi. Vse to je vodilo do tega, da so vsi, ki niso imeli enakega informacijskega sistema kot Zdravstveni dom Ljubljana, pošiljali njihove tabele pacientov, ki bi se želeli cepiti in so spadali v trenutno kategorijo cepilnega centra. Zaradi tega so se odločili, da je nujna vpeljava enotne IT platforme, za vseh 168 zdravnikov. Ko so to začeli razvijati, je bil najbližje Gospodar zdravja, saj je imel platformo tako daleč razvito, da so jo lahko začeli testirati aprila letos.

Cepljenje je proces

Cepljenje je proces, kar pomeni, da se vedno nekaj spreminja in dogaja. V tem procesu so bariere in so spodbude. 

V cepilnem centru so obravnavali preko 60.000 ljudi, kar je zajetna številka za obravnavo podatkov.

Ena večjih barier je bila 2. aprila, ko se je zgodilo, da je seznam oseb za cepljenje, vpisal dvojne vnose, kar pomeni, da je 0,2 odstotka ljudi bilo narobe vpisanih. Za incident se je Susičeva opravičila, z razlago, da se zaveda, da je za vsako številko dejanska oseba, ki je stala pred cepilnim centrom. 

Dogajajo se tudi druge težave, recimo, da računalnik ne prepozna dveh različnih oseb z istim ali podobnim imenom in priimkom. Zaradi tega so morali začeti uvajati podatke preko ZZZS številke.

Prav tako so se nekateri prijavili na cepljenje dvakrat: Prijavili so se v delovni organizaciji in pri izbranem osebnem zdravniku. Na cepljenje pa prav tako hodijo že tisti, ki so virus preboleli ali pa, predvsem starejši, pridejo na cepljenje, ko niso na vrsti. 

Težave so tudi v tem, da se navodila za izvajanje cepljenja hitro spreminjajo.

Spodbuda v cepilnem centru pa so jim definitivno številke, ki še naprej rastejo.

Strategije cepljenje so se spreminjale

V dobrih treh tednih se je strategija cepljenja spremenila trikrat, kar ni lahka naloga za center, ki izvaja cepljenje. 

Vmes so bile tudi pogoste spremembe glede cepljenja z AstraZeneco. 6. in 7. aprila je bilo naročenih 5400 oseb za cepljenje z AstraZeneco, ena tretjina teh pa se cepljenja ni udeležila.

Bornšekova pa poudarja, da se krvni strdki lahko pojavijo tudi od kajenja, jemanja kontracepcijskih tablet … zato naj ne bomo prestrogi do cepiva AstraZeneca, saj že samo življenje nosi tveganje. »Pri vsakem zdravilu so stranski učinki,« še pove.

Ignjatovičeva pojasnjuje, da se osebe, ki se cepljenja zaradi različnih razlogov niso udeležile, ne izbriše. Te osebe ostanejo v »košu«, med tistimi, ki čakajo na prvi odmerek in jih ponovno vabijo. »Osebni zdravnik pa ima vedno možnost posamezniku odrediti cepljenje s cepivom, ki ga sam hoče. V tem primeru je na vrsti takrat, ko je to cepivo na voljo,« razlaga Ignjatovičeva. 

Planiranje cepljenj

Zdravstveni dom Ljubljana ima koledarje, po katerih se orientira. Ob ponedeljkih cepljenja ne izvajajo, saj morajo na cepilnem mestu na Gospodarskem razstavišču izvajati hitre antigenske teste. Potem planirajo cepljenje po dnevih. 

Do 8. aprila 2021 je bilo v cepilnem centru Zdravstvenega doma Ljubljana cepljenih skoraj 60.000 oseb.

V cepilnem centru Zdravstvenega doma Ljubljana se večinoma cepijo meščani občine Ljubljana, cepljenih pa je bilo tudi 2001 oseb iz drugih občin po Sloveniji. To pomeni, da je 73 odstotkov cepljenih, je tako iz Mestne občine Ljubljana, 26 odstotkov pa iz drugih občin.

Prav tako je cepljenih 60 odstotkov oseb, starejših od 80 let, iz območja Zdravstvenega doma Ljubljana. 61-odstotna precepljenost je tudi v skupini od 75 do 80 let.

Susičeva še poudarja, da lahko z novo strategijo, v enem mescu precepimo 60 odstotkov celotnega prebivalstva Slovenije, če bodo Slovenci za to le imeli interes.

Bornšekova pa pove, da pa to ne pomeni, da se bodo lahko cepili zdravi 30-letniki, če še osebe nad 60 let ne bodo cepljenje.

Na cepljenje se lahko tako prijavite na spletni strani Zdravstvenega doma Ljubljana, tudi če niste iz Mestne občine Ljubljana. Poudarjajo pa, da pa kljub temu da oseb za cepljenje iz drugih občin ne bodo zavračali, ostaja njihova primarna naloga cepiti občane Ljubljane. 

Starejše novice