Slika je simbolična.
Liu Zakrajsek
Pet, 2.6.2023 09:57
Prihaja prvi Slovenski dan ciderja, na katerem se bodo predstavili slovenski proizvajalci te okusne pijače, popolne za poletne dni.

Jutri, 3. junija, bo Petkovškovo nabrežje zaživelo v znamenju priljubljene poletne pijače: ciderja. Gre za prvič organizirani Slovenski dan ciderja, katerega cilj je predstaviti slovenske proizvajalce ter ozaveščati o njihovem potencialu.

Slovenija ima bogato zgodovino v pridelavi jabolčnega vina, saj ta predstavlja slovensko tradicionalno pijačo. Poznamo jo pod različnimi imeni, kot so tukla, jabolčnik, tolkec in bunkovec, so zapisali organizatorji dogodka, ki bo potekal cel dan, od 11.00 do 19.00. 

Cider je mednarodno ime za fermentirano alkoholno pijačo iz jabolk. Sodobni čas prinaša čedalje večjo priljubljenost ciderja, saj je vse bolj cenjen med ljubitelji pijač po celem svetu. 

Na dogodku, ki bo na svetovni dan ciderja, se bo predstavilo osem slovenskih proizvajalcev ciderja.

Predstavili se bodo Hoop&Hoof, Kmetija Karlovček, Kmetija Rebernik, Pivovarna LOO-BLAH-NAH, Malner cider, Pivomat, Šaleška zadruga in Tokc by kamp Menina.

»Z dogodkom želimo postaviti Slovenijo na svetovni zemljevid proizvajalcev ciderja in jih predstaviti domači ter tuji publiki. Predelava jabolk in spodbujanje ciderja neposredno pozitivno vplivata na slovensko sadjarsko panogo. Prav zaradi tega je Slovenski dan ciderja poseben dogodek, saj združuje slovenske proizvajalce ciderja in ljubitelje te pijače,« so še poudarili organizatorji. 

Sami smo spregovorili z Majo in Boštjanom Pečarjem, ki stojita za Malner ciderjem, iz Kozine. Malner je sadjarska kmetija, ki nadaljuje družinsko tradicijo na obrobju Brkinov in proizvaja lokalni kraft cider. 

Maja in Boštjan Pečar: »Cider je v osnovi stara in tradicionalna slovenska pijača«

Kako ste se odločili za organizacijo dogodka, kdaj se je porodila ideja in koliko udeležencev ga je pripravljalo?

»Ta dogodek se v tujini obeležuje v veliko državah, še posebej na 3. junij, ki je hkrati tudi Svetovni dan ciderja. S tem se tudi država postavi na zemljevid proizvajalcev ciderja. Zato nam je bila ta ideja zanimiva že kmalu po tem, ko smo začeli proizvajati cider. Seveda pa je bil pomemben korak to, da se nas je našlo skupaj dovolj proizvajalcev s podobno željo. Sedaj nas je skupaj osem, nekoliko bolj aktivni pri organizaciji pa smo bili trije.

Zastavili smo si več ciljev tega dogodka, med njimi seveda tudi mreženje med proizvajalci, kar se nam zdi izjemno pomembno za panogo, ki je še vedno v razvoju. Ostali cilji so usmerjeni v ozaveščanje populacije, sploh o tem, kaj to cider sploh je, o obstoju slovenskih proizvajalcev, o bogati in raznoliki slovenski ponudbi, o potencialu sadjarske panoge v Sloveniji in možnosti, da jih pokusijo.«

Kaj si obetate od Slovenskega dneva ciderja? Ali Slovenci in Slovenke poznamo cider, koliko ga pijemo in koliko dejansko vemo o tej pijači?

»Cider oziroma jabolčnik, bunkovec, tolkec in podobno je v svoji osnovi stara in tradicionalna slovenska pijača. Kot takega ga pozna večinoma starejša generacija iz ruralnih območij, njegovo nekoliko bolj komercialno različico pa mlajša generacij iz bolj urbanih območij. Po svojih izkušnjah pa tukaj še vedno govorimo o majhnem deležu populacije, vendar ko ga poskusijo, so prijetno presenečeni nad osvežilnostjo in okusom. Zadnja leta pa se veliko dela na dvigu kakovosti in ozaveščanja ljudi o ciderjih v Sloveniji.

Praznovanje slovenskega dneva ciderja je ravno ena izmed aktivnosti, ki bo prispevala k dvigu poznavanja te pijače med Slovenci, hkrati pa je odlična priložnost, da ljudje spoznajo široko paleto okusov in stilov ciderjev, ki jih Slovenija ponuja. Kajti kakovost slovenske ponudbe se znatno povečuje, kar dokazuje tudi obilica priznanj iz salona sadnih vin, ki je potekal aprila letos v Boštanju.

Obenem tudi priznanja iz tujine, kjer smo ravno pri Malner ciderju prejeli bronasto priznanje na CiderWorld Frankfurt in zlato priznanje na ocenjevanju GLINTCAP v Michigan, ZDA, oboje za polsladek cider z imenom Auster.«

Kakšen obisk pričakujete?

»Eden izmed ciljev dogodka je, da predstavimo cider ljudem, ki ga ne poznajo, hkrati domači ter tuji publiki. Zato smo si kot lokacijo dogodka izbrali Petkovškovo nabrežje, da bodo poleg tistih, ki jih ta pijača zanima, mimo prišli tudi tisti, ki te pijače še ne poznajo. Tudi veliko turistov to pijačo zelo dobro pozna in jo v Sloveniji tudi iščejo, kar smo še posebej občutili na zadnjem Pivo & Burger festu, kjer smo kot Malner cider ponujali točen cider in cider koktajle. Ljubljana pa je že v polnem turističnem razcvetu.«

Kakšen pomen ima proizvodnja ciderja v Sloveniji?

»Zavedati se moramo, da je za sadjarstvo in nasploh kmetijstvo izjemnega pomena dodajanje vrednosti svojim produktov. Na ta način si dvigujemo konkurenčnost in tržno moč. Proizvodnja in predvsem vzgoja kulture pitja ciderja, ki je fermentirana alkoholna pijača iz jabolk različnih stilov (mirno, peneče, suho, polsuho ...), je zato pomembna dejavnost za slovensko sadjarsko panogo.«

Kakšna je razlika med kvalitetnim slovenskim ciderjem in nekoliko bolj komercialnimi tujimi znamkami te pijače, ki so dostopne v trgovinah?

»Ciderji doma in v tujini zasedajo svojo kategorijo pijače (tako kot je pivo, vino in podobno). Ravno pestrost proizvodnje, stilov in okusov jim daje to značilnost. Zato obstajajo tako komercialno proizvedeni, kot tudi tisti, ki so bolj lokalno pridelani in v manjših količinah. Kot pri ostalih pijačah je bistvenega pomena surovina, iz katere delamo cider, in seveda tehnologija, ki jo uporabljamo.

Zato lahko različno proizvedeni ciderji dosegajo tako različno ceno kot tudi različen okus. Kateri je boljši, pa bo moral vsak sam presoditi glede na svoje kriterije. Zato pa prav lepo vabljeni vsi, da na enem mestu poskusite široko paleto slovenskih obrtniško (kraft) pridelanih ciderjev.«

Starejše novice