Foto: Bobo
zalastritof
Sob, 14.5.2022 08:00
Ta mesec v javnosti odmeva odločitev ministrstva za infrastrukturo, ki je zavrnilo skupno ponudbo Ljubljanskega potniškega prometa in Arrive za podelitev koncesije za javni prevoz potnikov. V Ljubljanskem potniškem prometu so šokirani in presenečeni.

Bodo občine blizu Ljubljane, kot sta Vrhnika in Ivančna Gorica, ostale brez teh avtobusnih povezav s prestolnico?

Ministrstvo za infrastrukturo je na razpisu za podelitev koncesij za javni linijski prevoz potnikov namreč zavrnilo skupno ponudbo Ljubljanskega potniškega prometa in Arrive, ki sta edina kandidirala za osrednjeslovensko regijo.

Kaj ta odločitev pomeni v praksi, smo preverili pri Ljubljanskem potniškem prometu. 

»Če bo odločitev ministrstva potrjena kljub vsem našim pritožbam to v praksi pomeni, da ne bomo več izvajali medkrajevnih linij na področjih občin Ivančna Gorica, Videm-Dobrepolje, Vrhnike in Logatca. Vozila in voznike bomo prerazporedili na integrirane ter mestne linije,« so povedali za Ljubljanainfo.

Šokirani in presenečeni

»Nad potezo ministrstva za infrastrukturo smo bili presenečeni in šokirani, saj te prevoze pod istimi pogoji opravljamo že leta, v javnem razpisu pa ni bilo naveden omejitveni pogoj, da se ne smemo javiti na razpis.

Prav tako pa menimo, da tudi ta omejitveni pogoj ne velja za nas, ker nam ni bila neposredno podeljena koncesija. Edina neposredno podeljena koncesija nam je bila podeljena s strani države tako kot tudi vsem ostalim avtobusnim prevoznikom, ki izvajamo medkrajevne linije,« so izpostavili.

Zoper odločitev ministrstva so že vložili revizijski zahtevek. V primeru, da bo obveljala odločitev ministrstva, bo ministrstvo ponovilo razpis za oddajo prevozov na področju osrednjeslovenske regije.

Z občino Ljubljana imajo pri Ljubljanskem potniškem prometu sklenjeno pogodbo, prevozi Ljubljanskega potniškega prometa se torej izvajajo na podlagi občinskega odloka in ne koncesije.

Na dan med Ljubljano in sosednjimi občinami prepeljali več kot 9000 potnikov

V letu 2019 so pri Ljubljanskem potniškem prometu med Ljubljano in bližnjimi občinami prevozili 3.371.453 potnikov.

Če to število delimo s 365, dobimo v povprečju 9237 potnikov na dan.

Starejše novice