Anže Rozman, vir: DD Studios
Janja Cör
Pon, 24.7.2023 14:35
Ljubljančan Anže Rozman nominiran za prestižno nagrado emmy.

Slovenski skladatelj Anže Rozman, ki trenutno živi v Los Angelesu, je bil za svoje delo na dokumentarni seriji 'Prehistoric Planet' nominiran za prestižno nagrado primetime emmy. 

Rozman je sodeloval z zaročenko in skladateljico Karo Talve ter svetovno priznanim in z oskarjem nagrajenim skladateljem Hansom Zimmerjem.

Od malih nog spremljal Zimmerja

Na področju koncertne glasbe je Anže že priznan za svoje orkestrske kompozicije, ki so jih izvajali opazni orkestri, vključno z London Studio Orchestra, Jerusalem Symphony Orchestra, Tonhalle Orchestra of Zürich, Krakow Philharmonic Orchestra in Slovensko filharmonijo.

Rozman je bil očaran z glasbo že od mladih let, pri devetih letih je tako improviziral in sestavljal svoje melodije na klavirju.

Kot otrok pa je občudoval predvsem dela Hansa Zimmerja, z družino je sedel pred televizorjem in gledal filme, kot so Gladiator in The Rock, katerih glasbo je ustvaril prav Zimmer. Takrat je sicer le sanjal o priložnosti sodelovanju s svetovno priznanim skladateljem. 

Po pridobljeni diplomi iz kompozicije in glasbene teorije na Akademiji za glasbo v Ljubljani in nadaljevanju študija za magisterij iz skladanja glasbe za film, televizijo in video igre na Berklee College of Music v Valencii v Španiji, je Anžetov končni projekt na Berkleeju pritegnil pozornost Hansa Zimmerja, kar mu je leta 2018 omogočilo, da se kot redni skladatelj pridruži studiu Bleeding Fingers Music.

Prehistoric Planet je desetdelna naravoslovna dokumentarna serija, ki je maja 2022 premiero doživela na Apple TV+. Serija sledi dinozavrom in drugim prazgodovinskim živalim, ki so živele po vsem svetu v pozni kredi, 66 milijonov let nazaj, tik pred izumrtjem dinozavrov.

Serijo je produciral Jon Favreau v sodelovanju z BBC Studios' Natural History Unit. 

Glasba za serijo je že prejela svetovno priznanje, vključno z nagrado za najboljšo izvirno glasbo za dokumentarno serijo na Hollywood Music in Media Awards in nominacijo za nagrade Bulldog Television Broadcast Awards 2022.

Inštrumenti iz fosilov in kosti 

V skoraj triletnem procesu komponiranja se je rodilo kar nekaj edinstvenih inštrumentov. Rozman, Talve in Zimmer so se pri ustvarjanju glasbe za dokumentarno serijo odločili za precej edinstven pristop, inštrumente so izdelali iz fosilov, okamenelega lesa, replik fosilov dinozavrov in kosti.

Njihova inovativna glasba tekmuje v kategoriji Izjemna glasbena kompozicija za dokumentarno serijo ali posebno oddajo. 

Orkester so snemali s svetovno priznanim BBC Symphony Orchestra of Wales, ta inovativni pristop pa je pripomogel k ustvarjanju edinstvenega zvoka, ki je postal ključni del serije.

Boštjan Gombač je za njih posnel tudi repliko neandertalske piščali iz jame Divje Babe.

Za Rozmana je nominacija prav posebnega pomena: 

»Nominacija za primetime emmy ima zame edinstven pomen. Nagrado si namreč delim s svojo zaročenko in izjemno skladateljico Karo Talve in z enim izmed mojih glasbenih idolov, Hansom Zimmerjem, katerega glasba me je spremljala in navdihovala že od zgodnjih najstniških let. Skozi proces ustvarjanja sem se od obeh stalno učil in rastel.

Izredno sem ponosen na glasbo, ki smo jo ustvarili. Emmy-ji so namreč Oskarji televizijske industrije. So 'cehovske' nagrade.

Glasujejo lahko le člani emmy Akademije. Za glasbene kategorije tako lahko glasujejo le člani, ki so tudi sami skladatelji, glasbeni producent je oziroma delujejo znotraj industrije filmske glasbe.

To pomeni, da so člani znotraj glasbeno-filmske industrije našo glasbo prepoznali kot eno izmed najboljših v letošnjem letu. Se moram kar uščipniti …«

Letošnje televizijske nagrade bodo predvidoma podelili 17. septembra.

Starejše novice