Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Čet, 1.12.2022 16:00
Je zdravstveni dom Ljubljana pred kolapsom?

Nedolgo nazaj smo pisali o tem, da znotraj Zdravstvenega doma Ljubljana trenutno ni niti enega družinskega zdravnika, ki bi sprejemal nove paciente, za nameček pa so v kratkem času dali odpoved kar trije družinski zdravniki iz ljubljanskega zdravstvenega doma Fužine.

Še en zdravnik je na dolgotrajni bolniški, v dotičnem zdravstvenem domu je tako na voljo le še pet zdravnikov in en specializant.

Brez izbranega zdravnika bo tako v kratkem ostalo še dodatnih 5000 pacientov.

Družinski zdravniki tudi sicer množično odhajajo, samo letos jih je zaradi preobremenitev odšlo 23.

Kljub temu pa bodo morali po poročanju portala 24ur.com zdravniki zdravstvenega doma Fužine vsaj en mesec sprejemati še druge paciente.

Hude kadrovske težave imajo tudi v zdravstvenem domu Polje, kjer so tri zdravnice na bolniškem dopustu, avgusta se je ena zdravnica upokojila, štiri zdravnice pa so v letošnjem letu dale odpoved. Enoti Polje in Fužine so se tako odločili začasno združiti.

Strokovna direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič in predstojnik enote Zdravstvenega doma Moste - Polje Igor Krunić sta na današnji novinarski konferenci pojasnila, da je preusmeritev zdravstvenega varstva odraslih iz Polja v Fužine samo začasna in da ne pomeni, da se enota Polje zapira.

Pričakujejo, da bodo pacienti iz Polja v Fužine k zdravniku hodili le do konca leta, tja pa so preusmerili okoli 11.000 pacientov.

V zdravstvenem domu Fužine tamkajšnjim zdravnikom, ki so prav tako kadrovsko podhranjeni, pomagajo tudi drugi zdravniki, sobni zdravniki, upokojena zdravnica, specializanti, študenti višjih letnikov medicine, prihajajo pa tudi zdravniki iz drugih zavodov. Če bo potrebno, bodo opravljali nadure.

Kot je še povedala direktorica, se v enoti Polje ob siceršnjem pomanjkanju zdravnikov zaradi odhodov in upokojitev trenutno soočajo še z nenadnimi odsotnostmi zaradi bolezni, kar terja prilagoditev delovnih procesov na način, da lahko čim bolje poskrbijo za paciente.

Vsak sistem, ki je kadrovsko podhranjen, se ob takih nepredvidljivih dogodkih zamaje, je še dejala.

Predstojnik enote Moste - Polje Igor Krunić pa je dodal, da gre tudi za rešitev logistične narave: v Zdravstvenem domu Fužine so prostori večji, s čimer želijo tako zdravstvenim delavcem kot pacientom zagotoviti varnejšo obravnavo.

Kaj preusmeritev pomeni za paciente?

Na novinarski konferenci sta direktorica zdravstvenega doma in direktor enote Moste - Polje zagotovila, da na triažni točki v Zdravstvenem domu Polje trenutno delajo sestre, ki so v neprestanem telefonskem kontaktu z zdravstveni osebjem v Zdravstvenem domu Fužine.

»Situacija je zahtevna, zato vse paciente prosim za solidarnost. Vsi bodo obravnavani, morda ne s tako dinamiko, kot bi pričakovali, ampak v skladu s triažnim postopkom,« je dejal direktor.

Paciente, ki so bili že naročeni in so imeli že dodeljene termine v zdravstvenem domu Polje, pokličejo sestre. V vsakem terminu sta dve sestri, ki opravljata triažo in poznata vse bolnike in jih ustrezno triažirata.

V Zdravstvenem domu Polje je sicer vseh osem zdravnic presegalo glavarinske količnike za od 20 do 80 odstotkov.

Gre za hude obremenitve, je pojasnil Krunić in dodal, da imajo zdravnico s 33 let delovne dobe in so jo morali v ponedeljek poklicati z dopusta, da lahko pomaga kolegom.

»Glede na trenutno situacijo menim, da smo to odlično izpeljali, ne bomo pa zdržali na dolgi rok,« je dejal.

Je situacija rešljiva?

Zdravstveni dom Ljubljana je predloge za izboljšavo stanja naslovil na aktualnega ministra in generalno direktorico, a so večinoma sistemske narave, na katere sami nimajo vpliva.

Kar se je dalo rešiti, so reševali z reorganizacijo, zdaj pa pričakujejo, da sistemskim predlogom vsaj prisluhnejo in naredijo časovnico, kdaj jih je možno realizirati.

Bistven ukrep, ki bi problematiko reševal na nacionalni ravni, je, da se v obtok potegne zdravnike po končanem strokovnem izpitu kot obvezen del sekundariata v šest do dvanajst mesečnem obsegu kroženja, saj so to danes sobni zdravniki, s katerimi si zdaj pomagajo.

Če bi bil priliv teh zdravnikov reden, bi lahko toliko kadrovsko razbremenili sedanje zdravnike, da bi bil tudi interes za nove specializacije večji, je prepričana strokovna direktorica. Predlagali pa so tudi administrativne razbremenitve, ki se tičejo staleža, napotnic in receptov.

Da bi se čimprej uredila situacija v ljubljanskem zdravstvenem domu, sta, kot smo že poročali, ljubljanski župan Zoran Janković in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pred nekaj tedni sicer podpisala dogovor o načinu zagotavljanja zdravstvenega varstva na primarni ravni na območju ljubljanske občine.

Med drugim se bodo morali vsi družinski zdravniki koncesionarji vključevati v dežurno službo Zdravstvenega doma Ljubljana, sicer jim bo s 1. januarjem odvzeta koncesija.

Z dogovorom bosta obe strani dolgoročno skušali urediti problematiko na primarni ravni zdravstva v Ljubljani, kjer po besedah Jankovića v Zdravstvenem domu Ljubljana manjka 12 družinskih zdravnikov, brez izbranega družinskega zdravnika pa je 15 tisoč meščanov.

Starejše novice