Slika je simbolična.
STA
Sre, 7.6.2023 10:22
V Zdravstvenem dom za študente danes organizirajo 15. cepilni dan.

V Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani na Aškerčevi cesti 4 danes poteka cepilni dan za cepljenje mladih proti HPV

Okužba s tem virusom je v večini primerov sicer prehodna in ne pusti hujših posledic, a strokovna vodja Zdravstvenega doma za študente Mojca Miholič opozarja:

»V desetih odstotkih je lahko virusna okužba dolgotrajna, traja dlje časa ter kot taka lahko poveča tveganje za nastanek predrakavih in rakavih obolenj, predvsem če gre za okužbo z visokorizičnimi tipi HPV.«

Glede cepljenja so najpogostejši stranski učinki blagi in običajno vključujejo lokalne reakcije na mestu cepljenja na nadlahti, kot so oteklina, rdečina in bolečina, ki pa običajno minejo v nekaj dneh brez posledic.

Cepljenje bo potekalo od 7. do 19. ure, pri čemer je brezplačno za študentke zamudnice (rojene leta 1998 ali kasneje, ki do sedaj še niso bile cepljene). Za vse ostale je cepljenje samoplačniško.

V Zdravstvenem domu za študente prosijo, da naj se obiskovalci držijo dogovorjenega termina za cepljenje ter naj se udeležijo le, če nimajo znakov prehlada ali niso bili v stiku z ljudmi, ki so oboleli za covidom-19. Poleg tega naj s seboj prinesejo zdravstveno kartico in cepilno knjižico, medtem ko naj samoplačniki plačilo izvedejo z bančno kartico. V primeru, da se ne morejo udeležiti cepljenja, jih prosijo, da se odjavijo in sprostijo svoj termin.

Starejše novice