Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 7.6.2023 07:00
Tudi pri nekaterih drugih večjih delodajalcih smo preverili, kolikšen regres nameravajo letos izplačati svojim zaposlenim. Poglejte, kaj so nam razkrili in kje bodo delavci prejeli najvišjega.

Sezona dopustov se bo kmalu začela, s tem pa tudi čas, ko bodo delodajalci svojim zaposlenim izplačali regres.

Regres za letni dopust je ena izmed najpomembnejših oblik plačila za delavce v Sloveniji in predstavlja dodaten finančni vir za kritje stroškov, ki nastanejo med letnim dopustom. 

Regres za letni dopust pripada vsem delavcem, ki so zaposleni v Sloveniji in imajo pravico do letnega dopusta. To pomeni, da so do regresa upravičeni tako redno zaposleni delavci kot tudi zaposleni za določen čas in začasni delavci.

Zaposleni bodo na račun najpozneje do 1. julija prejeli najmanj 1203,36 evra neto. Zaradi dviga minimalne plače je to skoraj 130 evrov več kot lani.

Vendar pa je lahko regres tudi višji od minimalnega zneska, saj se višina regresa določi s kolektivno pogodbo, ki velja za določeno dejavnost oziroma s sporazumom med delodajalcem in delavcem. 

Tudi pri nekaterih drugih večjih delodajalcih smo se zato odločili preveriti, kolikšen regres nameravajo letos izplačati svojim zaposlenim in kdaj bodo ti prejeli nakazila.

V Lidlu bo regres znašal 1800 evrov

Preverili smo, kakšen regres bodo izplačali v Lidl Slovenija. Iz podjetja so nam sporočili, da bodo letos izplačali višji regres kot lani. Tako bodo delavci prejeli regres v višini 1800 evrov, ki ga bodo izplačali 15. junija. Za izplačila delavcem pa bodo namenili 2,7 milijona evrov.

Na drugi strani pa so regres v OMV Slovenija delavcem izplačali že s februarsko plačo, pri čemer pa so letos delavcem namenili višji regres kot lani. Vendar točnih številk ne razkrivajo.

»Pri navajanju konkretnih številk vas prosimo za razumevanje, saj v skladu z interno politiko teh ne navajamo,« so še sporočili iz OMV Slovenija.

Eurospin bo delavcem namenil 2000 evrov visok regres

Iz trgovskega podjetja Eurospin so sporočili, da so zaradi dviga življenjskih stroškov delavcem letos že dvignili plače, in sicer za deset odstotkov, zvišali pa so tudi regres.

Lani so tako delavcem izplačali regres v višini 1700 evrov, letos pa bodo delavci prejeli izplačilo regresa v višini 2000 evrov. Izplačali ga bodo junija.

»V prihodnosti nas čakajo nove priložnosti pa tudi negotovosti, povezane z naraščajočo inflacijo in energetskimi stroški. Zaposleni v Eurospinu so naša gonilna sila, so temelj našega uspeha,« so še sporočili iz podjetja Eurospin.

V Telekomu in NLB regres znaša 2159,40 evra

Regres pa so svojim zaposlenim že izplačali v Telekomu Slovenije, ki so ga določili oziroma opredelili s kolektivno pogodbo. Ta je v podjetju letos znašal 2159,40 evra.

Zaposleni pa so regres že prejeli tudi v Novi Ljubljanski banki, in sicer marca, ki so ga v primerjavi s prejšnjim letom povišali. Tako so lani izplačali regres v višini 1754,50 evra, letos pa so zaposleni tako kot v Telekomu prejeli 2159,40 evra.

​​​»Trenutna davčna obravnava izplačila regresa je dokaj ugodna, saj zaposlenim omogoča, da so vsaj za ta del prejemka razbremenjeni davčnih obveznosti, ki dokaj visoko obremenjujejo že samo mesečno izplačilo plače,« so še za naše uredništvo dodali v Novi Ljubljanski banki.

Mercator višine regresa ne izdaja

Za odgovore smo se obrnili tudi na mariborsko podjetje za geotehnični inženiring MBL inženiring, iz katerega so nam sporočili, da so njihovi zaposleni regres v višini 2100 evrov prejeli v maju.

Prav tako so nam odgovore posredovali iz štajerskega podjetja Cinkarna Celje, v katerem bodo delavcem regres izplačali v torek, 30. maja. Ta bo za 76 evrov višji od lanskega in bo znašal okroglih 2000 evrov.

Ne nazadnje pa smo se za odgovore obrnili na podjetje Mercator, kjer pa so nam odgovorili le, da regres po navadi zaposlenim izplačajo junija z majsko plačo. Številke o višini letošnjega regresa pa nam niso izdali.

Starejše novice