Vir: RoyZero / Italian Wikipedia
STA
Sre, 15.6.2022 09:26
V ljubljanskih Stožicah bo danes nastopil italijanski blues rocker Zucchero.

Poleg Erosa Ramazzottija in Jovanottija je Zucchero eden redkih italijanskih glasbenikov, ki je širše mednarodno prepoznaven. Slovi po uspešnicah, kot sta Senza una donna in Baila Morena. Lani je objavil prvi album priredb Discover, danes pa ga bomo lahko poslušali v ljubljanskih Stožicah.

Zucchero s pravim imenom Adelmo Fornaciari je zaslovel s pesmijo Senza una donna, potem ko jo je leta 1990 posnel v angleški različici Without a Woman v duetu s Paulom Youngom. V karieri je izdal ducat studijskih albumov in nekaj kompilacij, prodal preko 60 milijonov plošč ter sodeloval z glasbenimi velikani, kot so Sting, Luciano Pavarotti, B.B. King, Tom Jones, Andrea Bocelli, Elton John, Eric Clapton, Bono in Joe Cocker.

Kot so zapisali organizatorji koncerta, se v njegovi glasbi kaže ljubezen do bluesa, a z značilnim italijanskim pridihom. Je prejemnik številnih nagrad, nominiran je bil tudi za grammyja.

V Stožicah nazadnje pred 6 leti

Po izletu v kubanske ritme z albumom La Sesion Cubana si je po ameriški turneji leta 2014 vzel odmor. V Stožicah je nastopil oktobra 2016, ko je predstavljal zadnji album The Black Cat, pred tem pa je z albumom Chocabeck leta 2011 navdušil ljubljanske Križanke.

Leta 2017 je obeležil 35 let kariere s kompilacijskim albumom Wanted (The Best Collection) in koncerti po Evropi, med drugim na Markovem trgu v Benetkah in v londonskem Hyde Parku. Med pandemijo je lani novembra objavil album Discover, prvo ploščo priredb, na kateri so pesmi iz italijanske in mednarodne glasbene zapuščine. Pri njenem nastanku so sodelovali pevca Bono iz U2 in Elisa ter kantavtorja Mahmood in Fabrizio De Andre.

Na koncertih Zucchero izvaja tudi pesmi, kot sta poleg omenjenih še Diamante, Diavolo in Me, Il Volo, Occhi, Cosi Celeste in Rispetto. V Ljubljani se bo ustavil v okviru turneje World Wild.

Starejše novice