Ljubljanainfo
Sre, 12.6.2024 16:09
Naslednji teden bo turnir lige prvakov v odbojki, posebnost bo prihajanje in parkiranje v Stožicah.

»Po enomesečnem lovu za olimpijsko vozovnico so se včeraj naši odbojkaši vrnili domov, v Stožice, kjer fantje premikajo meje odbojke,« je povedal Metod Ropret, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije.

Opozoril je, kako težko se je uvrstiti med 12 najboljših na svetu. Naslednji teden se v Ljubljani namreč dogaja Odbojkarska liga narodov, ki bo letos premierno gostovala v Sloveniji. 

Tekmovanje, v katerem spremljamo najboljših 16 reprezentanc sveta, ki se borijo za prestižno zmago, bo tokrat odločalo tudi o preostalih štirih mestih, ki še vodijo na olimpijske igre v Parizu. 

Ljubljana bo med 18. in 23. junijem prizorišče enega od skupaj šestih turnirjev rednega dela VNL. Slovenska reprezentanca bo v Dvorani Stožice odigrala štiri obračune, in sicer proti Argentini, Kubi, Italiji in Srbiji. Prav te štiri reprezentance bodo, poleg slovenske, lovile vozovnico za Pariz, zato bo vsaka zmaga proti neposrednim tekmecem za naše odbojkarje še toliko bolj pomembna.

Ropret je še opozoril, da sočasno poteka evropsko prvenstvo v nogometu, a poziva, naj navijamo tudi za naše fante na odločilni tekmi za vstopnico za olimpijado na Stožicah.

Metod Ropret, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (foto: Bobo).

Trajnostna organizacija športnih dogodkov – kaj to pomeni?

Želel je izpostaviti trajnostni vidik.

»Odbojkarska publika je publika družin, saj prihajajo družine z majhnimi otroki. Želimo dajati zgled, kako se na tekmah obnašamo, ravnamo z okoljem in embalažo. Imamo izdelan koncept, kako naj bi izgledalo to tekmovanje.«

Gašper Pavli, kreativni direktor SportMediaFocus, pa je povedal, da si želijo trajnostno organizacijo takih dogodkov.

Največji ogljični odtis je mobilnost, je povedal o dogodkih v Stožicah. Spodbujajo, da ljudje pridejo peš, s kolesi, z javnim prevozom ter po sistemu P+R napovedal pa je nekaj novega.

»To je nekaj pionirskega. Dovolili bomo parkiranje v Stožicah na parkirnih mestih za tiste avtomobile, ki si ga delijo vsaj štirje potniki.«

Skupaj s policisti, redarji, Darsom bodo uporabili novo signalizacijo 2+ in vzpostavili poseben pas. Tam  bodo merili in spremljali promet, da bi to uredili sistemsko in bi tako potekale vse športne prireditve.

Župan Ljubljane Zoran Janković pa si je za to priložnost celo izmislil nov slogan: »Za naše fante naj velja: od Ljubljane do finala v Parizu!«

Starejše novice