Vir: Branko Čeak
Ljubljanainfo
Tor, 21.5.2024 20:00
Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je zelena oaza sredi Ljubljane.

Tradicionalnega Pohoda na Rožnik, ki ga študenti organizirajo v sklopu Majskih iger, letos ni bilo, saj predhodnega soglasja Zavoda RS za varstvo narave za izvedbo prireditve do niso pravočasno prejeli.

Zavod za varstvo narave je sicer v začetku marca zaradi škodljivih vplivov na naravne vrednote krajinskega parka zavrnil tudi izdajo soglasja za izvedbo koncerta glasbenika Magnifica v Tivoliju.

So pa na Rožniku pred in na 1. maj potekale prireditve ob prazniku dela. V Tivoliju so napovedane tudi nekatere druge prireditve, med njimi dm tek za ženske.

Določena območja

Kot je danes povedala vodja oddelka za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana Nataša Jazbinšek Seršen, je celoten park »zelo bogat z biodiverziteto«, so pa v njem območja, ki dogodke in prireditve z ustrezno zaščito in sanacijo po dogodku »dopuščajo«, torej so prireditve na takšnih lokacijah možne. 

Omenila je tudi posebno delovno skupine Voka Snage, ki bdi nad stanjem v krajinskem parku in je tudi prisotna na tovrstnih dogodkih.

Temu je ljubljanski župan Zoran Janković pristavil, da se mu odločitev zavoda zdi nerazumljiva. Morajo ohranjati naravo, a morajo obenem tudi živeti, je poudaril in dodal, da če bi sešteli vse pripombe, ki so jih prejeli zaradi dogajanja v Tivoliju, jih je »minimalno«.

Starejše novice