Ljubljanainfo
Čet, 2.2.2023 18:00
Tako kot si delavci v javnem sektorju želijo višjih plač, si upokojenci želijo višjih pokojnin. Zato smo se odločili preveriti, ali bralci podpirajo takojšen dvig pokojnin. Svoje mnenje izrazite v spodnji anketi.

V zadnjih tednih se vrstijo zahteve vse več skupin javnega sektorja po zvišanju plač. Vladi ob tem očitajo, da problematiko rešuje parcialno le pri nekaterih poklicnih skupinah, ki so deležne privilegirane obravnave, medtem ko za ostale vztraja, da bo nesorazmerja odpravljala v okviru prenove plačnega sistema.

Po občinskih funkcionarjih in vojakih so k dvigu svojih plač pozvali še gasilci in policisti. Zaostrovanje aktivnosti napovedujejo v zdravstveni negi in kulturi. Sedaj pa so se oglasili tudi upokojenci, ki si želijo dviga pokojnin.

Svoje zahteve so včeraj v prestolnici sporočili na shodu tako imenovane ljudske iniciative Glas upokojencev. Med glavnimi točkami so med drugim takojšen dvig pokojnin, kot tudi pravica upokojencev do 13. pokojnine.

Tako želimo preveriti, kakšno mnenje imajo o zahtevah upokojencev bralci in ali podpirajo takojšnji dvig pokojnin.

Kaj sploh zahtevajo upokojenci?

Na shodu na ljubljanskem Trgu republike so med zahtevami našteli takojšen 20-odstotni dvig za pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo.

Zahtevajo, da se v ustavo kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine.

Plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja naj za tiste z manj kot 1000 evri pokojnine prevzame država. Država naj bi v skladu z njihovimi zahtevami upokojencem plačala tudi RTV prispevek.

Pobudnik iniciative Glas upokojencev, ki je organizirala shod, je nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar. Ta je poudaril, da v kolikor ne bodo slišani, bodo s shodi vztrajali. Ker gre za starejše ljudi, pa jih po njegovih besedah ne nameravajo organizirati vsak teden, temveč vsakega prvega v mesecu.

Anketa: Ali podpirate takojšen dvig pokojnin?

Na včerajšnjem shodu so upokojenci zahtevali dvig pokojnin. V iniciativi Glas upokojencev tako zahtevajo takojšnji 20-odstotni dvig za pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov in 15-odstotni dvig za pokojnine od 1000 do 1500 evrov.

Zahtevajo tudi vpis 13. pokojnine in letnega dodatka v ustavo, plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja in RTV prispevka s strani države. 

Tako smo se odločili preveriti, kaj o zahtevah upokojencev menijo bralci. Glavno vprašanje, ki se torej poraja, je, ali podpirate takojšen dvig pokojnin. Svoje mnenje izrazite v spodnji anketi.

Anketa: Ali podpirate takojšen dvig pokojnin?

Da.
91% (144 glasov)
Ne.
6% (9 glasov)
Nisem prepričan_a.
4% (6 glasov)
Skupaj glasov: 159

Starejše novice