Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 4.1.2022 22:00
Člani Evropskega parlamenta so razpravljali o prepovedi uporabe divjih živali v cirkusih v Evropski uniji.

V četrtek, 16. decembra, je na seji Evropskega parlamenta v Strasbourgu med drugim potekala tudi razprava o prepovedi uporabe divjih živali v cirkusih v Evropski uniji.

Divje živali v cirkusih so prisiljene obnašati se tako, kot se nikoli ne obnašajo v naravi, in čeprav je bilo več deset generacij nekaterih od teh živali vzrejenih v ujetništvu, se še vedno obnašajo kot živali v divjini. 

»Živali sodijo v divjino«

Jytte Guteland, članica Evropskega parlamenta je ob tem izpostavila predvsem, da živali sodijo v divjino, saj imajo posebne potrebe, ki so lahko zadovoljene le, ko živijo v naravi.

»Njihovo vedenje v cirkusu ni naravno, ker so živali tam zlorabljene, kot na primer, ko živali stojijo na dveh nogah. Tega v divjini ne vidimo, in lahko privede do težav s sklepi pri živali. Ko opazimo tako obnašanje, ki živali povzroča stres in občutno zmanjša dobro počutje, živali v kratkem času izgubijo svoje običajne vzorce vedenja.«

Zaradi potujoče narave cirkusov morajo živali prenašati tudi dolge vožnje in stalne selitve, pri čemer veliko časa preživijo v vagonih in majhnih kletkah, tveganje širjenja bolezni in nesreč med prevozom pa je večje.

»Divje živali ne smemo uporabljati v komercialne namene. Poleg tega je uvažanje in gibanje teh divjih živali v Evropski uniji strogo regulirano. V primeru cirkusov lahko ti pridejo do potrebnih certifikatov le, če so živali dobili na legalen način in so bile te rojene in vzrejene v ujetništvu.

To omogoča opravljanje pregledov v tistih nekaj preostalih državah članicah, ki še vedno dovoljujejo uporabo divjih živali v cirkusu in jasno omejuje tveganje nezakonite trgovine z divjimi živalmi,« je med razpravo povedal Janez Lenar, evropski komisar za krizno upravljanje.

Večina držav članic meni, da uporaba divjih živali v cirkusih nima nobene izobraževalne ali kulturne vrednosti in lahko celo negativno vpliva na dojemanje in spoštovanje divjih živali v javnosti. 

»Ne gre samo za trpljenje živali«

Martin Hojsik, član Evropskega parlamenta, pa je ob koncu dodal:

»Tukaj ne gre samo za trpljenje živali, živali v cirkusih se namreč pogosto znajdejo na ilegalnih mednarodnih trgih, še posebej v primeru Tigrov. To je nekaj, kar moremo dokončno ustaviti, ne samo za blaginjo živali, obstaja namreč tudi tveganje glede prenosa različnih bolezni med živalmi in ljudmi.

To je tudi razlog, zakaj smo se sedaj znašli v pandemiji, zato upamo, da bo komisija našla zakonito pot, po kateri bi lahko uvedli prepoved v celotni Evropski uniji.«

Ne nazadnje zaradi uporabe divjih živali v cirkusih redno prihaja tudi do nesreč, ki vključujejo krotilce živali, zaposlene v cirkusu in obiskovalce.

Starejše novice