Slika je simbolična.
STA
Sre, 1.11.2023 15:13
Pokojnina bo novembra in decembra za 1,8 odstotka višja.

Vlada se je z namenom, da zmanjša tveganje za socialno izključenost upokojencev in invalidov, odločila, da bodo njihove pokojnine oziroma nadomestila novembra in decembra za 1,8 odstotka višja kot oktobra, so v ponedeljek sporočili z ministrstva za delo.

Višji znesek za november bo izplačan 30. novembra, za zadnji mesec letos pa 28. decembra

V decembru bo nakazan tudi zimski letni dodatek

Tistim, ki so oktobra dobili pokojnino denimo v višini 700 evrov, bo pokojninski zavod tako v tem kot v naslednjem mesecu torej izplačali znesek, ki bo višji za 12,6 evra in bo znašal 712,6 evra.

Prav tako v decembru bo nakazan tudi zimski letni dodatek. Znašal bo 40 odstotkov letnega dodatka, ki je bil izplačan junija. Upokojencem so ga tedaj nakazali v petih različnih zneskih od 145 do 455 evrov. Višji dodatek so prejeli tisti z nižjimi pokojninami, manjšega pa tisti z višjimi pokojninami.

Prejemnikov starostnih pokojnin dobrih 482.600

Invalidom so medtem izplačali dodatek v treh različnih višinah od 145 do 205 evrov. Tudi pri njih je veljal ključ, po katerem so bili do višjega dodatka upravičeni tisti z nižjim nadomestilom iz invalidskega zavarovanja, do nižjega dodatka pa tisti z višjim nadomestilom.

Kdor je junija dobil 145 evrov letnega dodatka, bo decembra torej prejel 58 evrov zimskega letnega dodatka.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je bilo po zadnjih podatkih pokojninskega zavoda več kot 637.400. Od tega je bilo prejemnikov starostnih pokojnin dobrih 482.600.

Vlada je ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že razporedila sredstva splošne proračunske rezervacije v višini 67,7 milijona evrov, ki bodo namenjena izplačilu zimskega dodatka, so proti koncu oktobra sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Poleg tega so temu ministrstvu razporedili še sredstva v višini 20 milijonov evrov za povečani del prejemkov, ki bo izplačan novembra in decembra.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Rekel bi, da bi na "simbolični" sliki bilo realneje prikazati nekaj kovancev, ne pa take apoene...

Starejše novice