Foto: Bobo
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Čet, 28.10.2021 12:22
O trenutni epidemiološki situaciji v Sloveniji je danes za javnost spregovoril epidemiolog Mario Fafangel.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel je v današnji izjavi za medije povedal, da se epidemiološko stanje v državi slabša, kar je bilo do neke mere zaradi zaprtosti v notranje prostore v jesenskem in zimskem času pričakovano.

Kljub temu Fafangel poudarja, da slika ni tako črna, kot je bila lani: »Številke so visoke, a niso tiste, ki krojijo naše življenje. Ko gledamo število umrlih in stanje v bolnišnicah, vidimo, da je cepljenje naredilo svoje in je situacija boljša.«

Konec epidemije le s prekuževanjem?

Epidemiologe skrbi, da je edina pot do konca epidemije to, da se vsi prekužijo. 

»Epidemiologi opozarjamo, da ima upravljanje epidemije s strahom samo določen rok. Pomislite na občutke lani, ko ste hodili v trgovino – strah vas je bilo, če oseba ni držala medsebojne razdalje. Danes nas tega ni strah. Začeli smo upoštevati ukrepe, ki se nam zdijo smiselni,« razlaga Fafangel.

Fafangel razlaga tudi, da ljudje ne potrebujejo novih podatkov o okuženih, ampak tisto, kar nam lahko dajo epidemiologi: Informacije, kaj podatki pomenijo in do kakšnih ukrepov vodijo. 

»Podatki nam pravijo, da potrebujemo PCT,« pojasni Fafangel.

PCT pogoj je nujno potreben 

Fafangel je povedal, da je cepljenje najbolj varen ukrep za zaustavitev epidemije, za posameznika in družbo.

Kljub temu epidemiologi opozarjajo, da se določen delež populacije nikoli ne bo cepil, kar po besedah Fafangla moramo sprejeti. 

»Zato opozarjamo, da morajo biti na voljo druge opcije: Recimo testiranje, ki bi moralo biti dostopno vsem in brezplačno,« je jasen.

Se nam po praznikih obeta ponovno zaprtje države?

Fafangel pove, da ni seznanjen z ukrepi, ki jih ima vlada namen sprejeti s 1. novembrom, pove pa, da bi bili strokovno smiselni ukrepi, da se izogibamo večjim združevanjem in v notranjih prostorih nosimo maske. 

Poziva tudi, da se ob prvih znakih bolezni izolirate in tako bolezni ne širite naprej. Poudarja tudi pomembnost obveščanja stikov, torej oseb, s katerimi ste bili v kontaktu, da prekinejo verige prenosa. Aplikacija Ostani zdrav sicer obvešča vse stike, a slaba stran pri tem je, po Fafanglovih besedah, da jo uporablja dokaj majhno številko ljudi.

Fafangel razlaga, da je zasilna zavora za epidemiologe 'lockdown', ni pa rešitev

»Če bodo odločevalci določili, da je potreben 'lockdown', pa mora biti ta za vse in ne samo za nekatere,« je jasen.

Starejše novice