Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Tor, 11.1.2022 14:20
Pred parlamentom se je zbralo nekaj protestnikov s transparenti, ki se glasijo: »Ne nasedajte lažnivim bankirjem«.

Pred parlamentom so se zbrali nekateri člani Združenja Frank. Ti pozivajo poslance, naj ne odlašajo s sprejetjem zakona o kreditih v švicarskih frankih.

Združenje Frank je prostovoljno, samostojno, nepridobitno društvo, ki so ga ustanovile fizične osebe z namenom uveljavljanja, zaščite in izboljšanja pravic potrošnikov, zlasti uporabnikov kreditnih in finančnih institucij.

Nerešene tožbe

Tožbe, ki jih proti bankam vlagajo kreditojemalci posojil v švicarskih frankih, že tri leta nerešene ležijo na ustavnem sodišču, kjer so jim dodelili status »absolutno prednostne obravnave«. 

Medtem ko primeri uživajo ta zveneč status, tečaj švicarskega franka nezadržno raste in se spet približuje zgodovinskemu rekordu, opozarjajo. Hkrati se po svetu množijo napovedi, da bodo kmalu začele rasti tudi obrestne mere. 

»Oboje bo, v kombinaciji z ignoranco slovenskih oblasti, za kreditojemalce usodno, nezmožnost odplačevanja kreditov pa bi lahko ogrozila tudi dobičke bank,« so mnenja protestniki.

V Združenju Frank pravijo, da so zato pisali ustavnemu sodišču in jih prosili za informacije o morebitni skorajšnji razsodbi v primerih kreditov v švicarskih frankih, saj bo ta pomembno vplivala na končni razplet številih sodnih sporov na nižjih sodiščih. Na odgovor še čakajo.

Bankirji izkoriščajo kreditojemalce

V zadnjem času v združenju opažajo, da nekatere banke vnovič izkoriščajo stiske kreditojemalcev in svojim komitentom s krediti v švicarskih frankih pošiljajo pisma oziroma predloge za »ugodno« konverzijo kredita v evrski kredit, s tem pa zavajajo komitente v popolno realizacijo izgub zaradi dosedanjih tečajnih razlik. 

Nekatere od teh ponudb vsebujejo izjave, ki bi jih v primeru sprejema ponudbe morali komitenti podpisati in bi jim utegnile škodovati v morebitnem sodnem sporu z banko.

Banke se očitno želijo znebiti problematičnih terjatev in izogniti nadaljnjim sodnim sporom.

Afera CHF

Spomnimo. Ob uredbi Evropske unije, ki z letom 2022 uvaja nove referenčne obrestne mere SARON in posega v kreditne pogodbe, v Združenju Frank opozarjajo, da bode v oči dvoličnost bankirjev ter slovenskih in evropskih oblasti. 

»Za nami so leta razprav, v katerih je eden glavnih protiargumentov zakonski rešitvi kreditov v švicarskih frankih sveta nedotakljivost pogodb in svobodne poslovne pobude. To pa oblasti ne moti, ko je treba reševati banke iz zagate, v kateri so pristale zaradi ukinitve LIBORJA,« razlagajo protestniki.

V luči številnih sodnih sporov pred slovenskimi sodišči, odlašanju Slovenije s sprejetjem zakona o kreditih v švicarskih frankih in evropski sodni praksi, ki prepoznava nepoštene pogoje v CHF kreditnih pogodbah, iz združenja omenjajo zadnjo sodbo Sodišča Evropske unije, ki je potrdilo, da sodišča ali države ne smejo sprejemati ukrepov, ki bi nepoštene pogoje samo preoblikovale ali omilile.

»Slovenske oblasti se bodo morale kmalu odločiti, kako rešiti težavo. To lahko storijo le na dva načina: pustijo propasti državljane in rešijo banke ali pa rešijo državljane in pustijo bankam, da nosijo posledice svojih neodgovornih ravnanj. Slednje zahteva poseg v pogodbe in odpravo nepoštenega pogoja, kar pravo Evropske unije dopušča,« so jasni.

Starejše novice