Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 20.6.2021 12:52
Najvidnejši predstavniki stranke SDS so se zbrali v Slovenskih Konjicah na 12. kongresu stranke, kjer razpravljajo o programskih resolucijah, ciljih za nov mandat in volijo novo vodstvo. Edini kandidat za predsednika je Janez Janša.

Slovenska demokratska stranka se je v soboto, 19. junija, zbrala na svojem 12. kongresu, na katerem bodo delegati sprejeli pomembne programske resolucije in izvolili novo vodstvo. Trenutni predsednik Janez Janša, ki stranko vodi že od leta 1993, je ponovno brez protikandidata. 

Na začetku kongresa so zbrane preko video povezave nagovorili avstrijski kancler Sebastian Kurz, premier Češke Andrej Babiš, poljski premier Mateusz Maorawiecki, hrvaški premier Andrej Plenkovič, vodja poslanske skupine EPP Manfred Weber in madžarski premier Viktor Orban. 

Stranka je nato podelila posebna priznanja za zasluge, in sicer je bilo podeljenih osem zlatih priznanj ter eno diamantno priznanje. Tega je prejel Miroslav Luci.

Janša izpostavil pripravljenost sodelovati s komerkoli

V osrednjem nagovoru je predsednik SDS Janez Janša povedal, da je cepiva dovolj in napovedal, da bo od ponedeljka naprej možno izbirati cepiva. 

»Smo edina slovenska parlamentarna stranka, ki je nastala v času boja za človekove pravice, demokracijo in samostojno Slovenijo pred 32 leti, in je še vedno tu v enem kosu kot slovenska parlamentarna stranka,« je dejal. 

Izpostavil je, da je stranka pripravljena sodelovati z vsemi: Mi ne sovražimo nikogar, nikogar ne izključujemo. Sposobni smo sodelovati tudi z drugače mislečimi, kadar gre za skupno dobro. Mi o tem ne govorimo, ampak to delamo.«

Cilj je digitalizacija, v osnovnih in srednjih šolah nov obvezni predmet

H kakšnim ciljem bo stranka usmerjena v prihodnje? Janša je poudaril digitalizacijo: »V svetu okrog nas potekata digitalna preobrazba in zeleni prehod, s katerima želimo ohraniti naš planet tudi za prihodnje generacije.«

Kot je povedal, so v vladi oblikovali strateške svete, ki nam pomagajo pri debirokratizaciji, reformi socialnih politik in digitalni preobrazbi.

»Evropa se poslavlja od klasičnega izobraževalnega sistema. Učni proces bo digitaliziran. Prvi koraki so bili že vzpostavljeni,« je povedal in dodal, da bodo v osnovne in srednje šole uvedli obvezni predmet računalništva in informatike.

Digitalni bon za upokojence

»Vseživljensko učenje je eno najpomembnejših transformacij. Uvedli bomo digitalni bon, ki je namenjen spodbujanju vseživljenjskega učenja na področju digitalnih veščin,« je razložil Janša. 

V prvi fazi bodo do digitalnih bonov upravičeni upokojenci.

Na področju gradbeništva pa po besedah Janše odpravljajo številne birokratske ovire. »Aplikacija za elektronsko gradbeno dovoljenje bo vsak trenutek omogočala dopolnjevanje ter vpogled v status in fazo reševanja vloge, kar bo postopke bistveno pospešilo,« je napovedal. 

Predstavili bodo pet resolucij 

Na kongresu bodo predstavili pet resolucij, ki se dotikajo najbolj perečih izzivov, s katerimi se sooča Slovenija.

  1. Nosilna programska resolucija »Gradimo Slovenijo« se dotika evropskih izzivov, izpostavlja potrebe po lastnih okoljskih prioritetah, ter aktivnosti za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov. Kot pomemben cilj si zastavlja odpravljanje revščine, zagotavljanje enakih izhodiščnih možnosti, ter ustvarjanje pogojev za vzpostavitev visokotehnološke in digitalne razvite družbe. Prav tako se dotika pomembnosti enakovrednosti spolov, ter skrbi za starejše.
  2. Resolucija »Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države« izpostavlja nevarnosti, ki pretijo slovenskemu ustavnemu redu, ter demokraciji. Ugotavlja, da nasprotniki demokracije napadajo Slovensko demokratsko stranko ter njenega predsednika. 
  3. Resolucija »Oda mladosti« izpostavlja probleme mladih. Resolucija je poiskala rešitve na področju nakupa prvih nepremičnin, štipendiranja, plačanih obveznih praks, izgradnje novih študentskih domov, povečane regionalizacije, zaradi katere mladi ne bi bili prisiljeni v selitev od doma. 
  4. Resolucija »Ženska sem, vem, znam, zmorem« prepoznava potrebo po prizadevanju za enake možnosti med spoloma ter usmerja napore v zagotavljanje enakih možnosti za dekleta in ženske pri izobraževanju, dostopanju do trga dela, kariere in pri ustvarjanju družine. 
  5. Resolucija »Za boljši jutri vseh generacij gradimo konkurenčno digitalno družbo« naslavlja potrebe starejših. Resolucija ugotavlja, da je Slovenija starajoča družba, kar zahteva veliko mero medgeneracijske solidarnosti, ki mora temeljiti na pravičnosti in poštenosti. Ob tem zavrača tezo, da je digitalizacija proces, ki zadeva zgolj mlade. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice