Foto: Bobo
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Tor, 11.1.2022 16:28
Ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegova sinova Jureta in Damijana Jankovića je ljubljansko okrožno sodišče danes oprostilo obtožb zaradi domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja.

Župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković in njegova sinova, Damijan in Jure Janković, so oproščeni obtožb, povezanih s prodajo delnic Mercatorja.

Janković je odločitev sodišča komentiral:

»Sodba je bila pričakovana. Nerazumljivo je, da tožilka vztraja še po tem, ko je Finančna uprava Republike Slovenije na podlagi sodbe odločila, da ni nepravilnosti, da je postopek zaključen. In po tem, ko so mi že vrnili plačo, skupaj z devetodstotnimi zamudnimi obrestmi, vložili so tudi predlog za izbris hipoteke na moji polovici hiše. Se pravi, da je Finančna uprava Republike Slovenije priznala napako.«

Izpostavil je še: »Tožilka je danes prebrala polovico svoje obtožnice, bilo je žalostno, smešno.«

»Tožilki najbolj zamerim, da posega v pravice mojih otrok«

»Daje me jeza. Osem let me je tožilka preganjala. Nikoli ne govorim o institucijah, ampak o osebah. 

Uroš Grošelj na Davčni upravi Republike Slovenije se je odločil, da me bo obdavčil brez osnove, potem imamo še Tihomirja Žgavca z Nacionalnega preiskovalnega urada in Gorana Klemenčiča na komisiji za preprečevanje korupcije, ki so skupaj s tožilko Blanko Žgajnar od leta 2012 delali na priimku Janković,« je poudaril ljubljanski župan.

Dodal je, da ga najbolj motijo pritiski na njegovo družino.

»Kar najbolj boli in kar tožilki najbolj zamerim, je, da posega v pravice mojih otrok. Prišli so v okviru hišne preiskave ob 6. uri zjutraj. Pobrali 32 soproginih računov … Nisem vedel, ali je bila bolj šokirana ona, ko so ji rekli, da se ne more preobleči, bila je v halji in pižami, ker so prišli k njej, ali jaz, ko sva gledala, kaj se dogaja.«

»Tisti, ki misli, da bo kaj dosegel s pritiski na mojo družino, samo kaže svojo nemoč,« je sklenil.

Tožilka že napovedala pritožbo

Tožilko Blanko Žgajnar, ki je Jankovića obtoževala, da se je pri prodaji delnic izognil plačilu davka na dobiček od kapitala, je oprostilna sodba zmotila, zato je po poročanju Slovenske tiskovne agencije že napovedala pritožbo.

»Tekom dokaznega postopka je bilo ugotovljeno, da so storili očitana kazniva dejanja,« je izpostavila in dodala, da je za to predvidena kazen do osem let zapora, zato se ji zdi njen predlog, da bi Zorana Jankovića sodišče obsodilo na eno leto zapora, njegova sinova pa zaradi očitane pomoči pri kaznivem dejanju na po osem mesecev zapora, ustrezen, še piše agencija.

Starejše novice