Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 6.4.2021 13:35
Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin napoveduje nove dobave cepiva v aprilu,

Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin je napovedal dobave cepiv v mesecu aprilu. Tako pričakujejo v aprilu 163.800 odmerkov Pfizerja, 133.819 odmerkov Astrazenece, 30.400 odmerkov Moderne in več kot 20.000 odmerkov še četrtega cepiva proti covidu-19, ki ga proizvaja Janssen oziroma Johnson & Johnson. 

Problemi z izvedbo cepljenj v domeni nove glavne inšpektorice

Kacin je v odgovoru na novinarsko vprašanje o izvedbi samega cepljenja poudaril, da je vlada na zadnji seji razrešila dosedanjega glavnega zdravstvenega inšpektorja Darka Mehikića in imenovala novo vršilko dolžnosti, zato pričakuje, da bo na prvi naslednji vladni seji slednja predstavila bolj celovito poročilo, kot so jih bili vajeni doslej. 

Po njegovem mnenju je še zmeraj možno do konca junija doseči ustrezno precepljenost, odvisno pa naj bi bilo od cepilnih mest, če so organizacijsko, kadrovsko in podporno pripravljena za izvedbo množičnega cepljenja v takšnem obsegu.

»Nekateri so ta element močno podcenjevali, ponekod je prišlo do incidentov in dvojnega vabljenja. Brez IT podpore tak projekt ni mogoče izpeljati. Pričakujem, da bo ta inšpekcijski nadzor prinesel nekatera spoznanja in usmeritve, ki jih bodo lokalne skupnosti in domovi lahko v večji meri upoštevali,« ocenjuje nacionalni koordinator in izpostavlja tudi vlogo ministra za zdravja in njegove ekipe. 

Po njegovih besedah se pojavljajo problemi praviloma v večjih in ne manjših lokalnih skupnostih, saj »so nekateri prepričani, da obvladajo vse, drugi pa tako majhni, da se hitro učijo in prilagajajo ter so tako hitrejši in bolj uspešni«. 

Kacin: Počakajmo na uradno poročilo Eme, prihaja tudi cepivo Janssen

Kacin se je dotaknil tudi zadnje informacije glede cepiva Astrazenece, saj je visoki predstavnik Evropske agencije za zdravila (Ema) v danes potrdil povezavo s krvnimi strdki. Po besedah Kacina bi bilo prav počakati na uradno izjavo Eme, saj je težko verjeti, da bi Astrazeneca nenadoma postala neprimerna za celotno prebivalstvo.

»Pričakujem, da se bo glede tega najprej opredelila Ema, nato pa še slovenska agencija za zdravila. Ne smemo pozabiti, da bomo imeli v mesecu aprilu tudi že prve odmerke cepiva Janssen in do konca junija več kot četrt milijona odmerkov. Potreben je samo en odmerek in je lahko to tudi ena od bolj varnih možnosti za tiste, ki se v tem trenutku zaradi zaščite svojega zdravja ne odločajo za cepljenje,« je poudaril glede zadržkov o varnosti Astrazenece za mlade ženske, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijsko oziroma za nosečnice. 

Ob tem je Kacin spomnil tudi, da naj bi Ema do konca tedna sprostila uporabo cepiva Astrazeneca za druge kategorije, kar bi prispevalo k večji precepljenosti in pri tem izpostavil velike uspehe s cepljenjem v Veliki Britaniji. 

Starejše novice