Foto: Roto Murska Sobota
STA
Tor, 18.1.2022 18:11
Beovićeva pravi, da še ni gotovo, kdaj bo peti val epidemije dosegel vrh.

Zaradi slabše zaščite cepiv in prebolelosti pri koronavirusni različici omikron po besedah infektologinje Bojane Beović še ni gotovo, kdaj bo peti val epidemije covida-19 dosegel svoj vrh. Ob tem je opozorila, da je lahko potek bolezni v primeru različice omikron pri necepljenih in tistih, ki covida-19 še niso preboleli, tudi težek.

Različica omikron in delta

V bolnišnice še vedno prihajajo okuženi s koronavirusno različico delta, posamezni bolniki pa so okuženi tudi z različico omikron, tudi med hospitalizirani na covidnih intenzivnih oddelkih, je pojasnila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in infektologinja Bojana Beović.

Omikron kot prehlad 

Poudarila je, da covid-19 pri okužbi z različico omikron večina ljudi, še posebej prebolevniki in cepljeni, preboleva »kot prehlad«.

Tisti, ki bolezni še niso preboleli in so necepljeni, pa lahko zbolijo s težkim potekom, še posebej če spadajo v katero izmed rizičnih skupin. Slednjim še posebej priporoča, da se odločijo za cepljenje proti covidu-19.

Opomnila je, da ima po statistikah iz tujih držav tretjina oseb simptome bolezni še tri mesece po prebolelem covidu-19.

»Razvoj dolgega covida ni povsem skladen s tem, kako huda je bila okužba. Nekateri bolezen prebolijo blago, pa imajo nato še dlje časa resne težave,« je opozorila.

Kakšne dolgotrajne zaplete po preboleli bolezni bi lahko povzročala različica omikron pa je po njenih besedah še prezgodaj napovedati.

Odpornost rizičnih skupin na omikron

Ob tem je spomnila, da bo v kratkem minilo pol leta, ko so se nekateri posamezniki iz rizičnih skupin cepili s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19, zato so ti posamezniki slabše odporni proti različici omikron.

Proti omikronu so obstoječa cepiva že sicer nekoliko manj učinkovita.

Maske tipa FFP2

Beovićeva se je dotaknila tudi učinkovitosti zaščite pred okužbo pri maskah tipa FFP2, ki bodo od srede obvezne za zaposlene v šolstvu, sociali in zdravstvu po morebitnih tveganih stikih z osebami, okuženimi s koronavirusom.

»Te maske so seveda bolj učinkovite od kirurških mask, kirurške pa od tekstilnih. Je pa do neke mere odvisno tudi od tega, kako oseba uporablja masko oz. kako se ji prilega, kako tesni,« je poudarila.

Spomnila je, da je treba zaščitne maske ustrezno menjavati, saj se njihova sposobnost zaščite skozi čas zmanjša.

Karantena ob tveganem stiku

Izpostavila je tudi pomen karanten ob tveganih stikih in samoizolacij po okužbi s koronavirusom. V obeh primerih posameznik za dosego namena karantene oz. samoizolacije ne sme imeti stika z nikomer.

Pri izjemno nalezljivi različici omikron lahko že nekajminutni obisk trgovine vodi v širjenje koronavirusa, je opozorila.

Starejše novice