Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Pon, 21.11.2022 20:00
Dan po prejetih rezultatih lokalnih volitev smo stopili na ulice prestolnice, kjer smo z mimoidočimi meščani preverjali, kako so zadovoljni s ponovno izvolitvijo dolgoletnega župana Zorana Jankovića.

Sinoči se je odvilo še sklepno dejanje za županski stolček Mestne občine Ljubljana, ki ga bo ponovno, skozi že svoj šesti mandat zasedal Zoran Janković.

Janković, ki je na čelu Mestne občine že 16 let, je po večini preštetih glasov že v prvem krogu osvojil natanko 61,84-odstotka odstotkov glasov.

V duhu ponovne zmage smo se na Ljubljanainfo odpravili na ulice mestnega središča, kjer smo z naključnimi mimoidočimi preverjali, kako so zadovoljni z iztekom lokalnih volitev.

Mnenja so sicer različna. Medtem ko nekateri pravijo, da so neskončno veseli ponovnega mandata ljubljanskega župana, spet drugi izražajo odkrito nezadovoljstvo, ki ga podprejo z besedami »slabše ne more biti«.

»Nismo zadovoljni z izidom, čas je za nekaj svežega«

Kljub temu da je bilo že včeraj slišati ogromno čestitk Jankoviću ob njegovi vnovični zmagi tako v štabu kot na spletu, je situacija v pogovoru z mimoidočimi na ljubljanskih ulicah nekoliko drugačna.

Na ljubljanski tržnici smo spregovorili z nekaj starejšimi občani Mestne občine Ljubljana, ki nad ponovno izvolitvijo ljubljanskega župana niso zadovoljni oziroma - kot je dejala ena izmed meščank-  »ne, niti malo nisem zadovoljna, slabše ne more biti«.

»Ne, res nisem zadovoljena. Mislim, da ima Janković čisto predolg mandat, čas je za nekaj svežega,« nam je dejala še ena meščanka.

Na vprašanje, kaj je razlog za njeno nezadovoljstvo, nam samo na kratko odgovori, da po njenem menju »Ljubljana izgleda srbsko«, medtem ko istočasno prizanava, da je sama podoba Ljubljane skozi čas mandata Jankovića vseeno dobila precej lepšo podobo. 

Spet drugi mimoidoči nam pove: »Lahko bi že bil še kakšen drug, da bi bilo malo spremembe. Nismo najbolj zadovoljni z izidom.«

Najdejo so pa tudi taki, ki nam zaupajo, da so sicer zadovoljni s ponovno izvolitvijo Jankovića, jim je pa všeč, da ni prejel večine glasov v mestnem svetu.

Te naj bi zanimal predvsem to, kako bo ljubljanski župan sposoben sklepati kompromise, »ko stvari ne bodo izključno samo po njegovem«.

Večina še vedno v podporo Jankoviću

Kljub nekaj negativnim odzivom pa je večina meščanov še vedno zadovoljna nad trenutnim izidom lokalnih volitev in že šestim mandatom Jankovića.

Meščanka  nam v središču mestnega jedra zaupa, da je nad ponovno izvolitvijo Jankovića zelo zadovoljna.

»Dosedanjega župana sem volila in sem z izidom volitev tudi zelo zadovoljna. V tem mandatu sicer pričakujem večjo kontrolo razvoja turizma v Ljubljani in več projektov na področju mobilnosti ter predvsem stanovanjske politike. Prav tako pogrešam velike in sodobne arhitekturne projekte, kot so NUK 2,« je dejala za Ljubljanainfo.

Meščan, ki je bil ravno na popoldanskem sprehodu s psom, pa nam zaupa, da je sicer volil Jankovića, vendar zgolj ta po njegovih besedah ni imel resnega protikandidata.

Ob tem je dodal, da bi »rad, da se v Ljubljani znotraj obvoznice veliko zemljišč opredeli za stavbne in se pričnejo nove investicije v stanovanjske bloke, da se znižajo cene stanovanj.«

Naleteli smo pa tudi na veliko mimoidočih, ki z odgovori niso želeli razsipavati. 

Njihovi odgovori so se vrteli okrog tega, da jim je župan všeč oziroma so z njegovim delom zadovoljni: »super nam je,« »veseli smo,« »ja, smo zadovoljni,« »nam je kot župan super« in »ja, všeč nam je.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice