Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pon, 16.1.2023 14:22
Pri Mercatorju so se odzvali na nedavne navedbe Ljubljanskih mlekarn, ki so ustavile dobavo Alpskega mleka v poslovalnice Mercator.

Danes smo poročali, da so Ljubljanske mlekarne ustavile dobavo Alpskega mleka trgovinam Mercator, saj »partner ni sprejel že začetek novembra napovedanega dviga veleprodajnih cen, ceno izdelka na polici pa kljub temu dvignil.«
 

Pri Mercatorju so se na njihove navedbe, ki so jih originalno objavili na družbenem omrežju Twitter, hitro odzvali.

Zatrjujejo, da je francoska multinacionalka Lactalis, ki je lastnica Ljubljanskih mlekarn, v zadnjem letu Mercatorju poslala kar 20 različnih cenikov oziroma zahtevkov za dvig cen svojih izdelkov, pri čemer so povišanja cen dosegala rasti tudi do 74 odstotkov na letnem nivoju.

Vse zahtevke po povišanju cen so vedno podkrepili tudi z grožnjo o zaustavitvi dobave blaga.

»Mercator je sprejel 19 zahtevanih povišanj cen, pri čemer vseh povišanj ni neposredno prenašal na povišanje maloprodajnih cen, ker je želel zagotavljati dostopnost izdelkov in predvsem vzdrževati konkurenčne cene za  kupce. Mercator je zato celo preteklo leto pomembno zmanjševal svojo maržo in na maloprodajne cene ni prenesel kar 19,6 odstotkov zahtev za višanje cene,« pojasnjujejo.

Toda pri zadnjem zahtevanem povišanju cen so ocenili, da je povišanje resnično neutemeljeno, predvsem tudi zaradi umirjanja oziroma padanja cen osnovne surovine, in tudi zato, ker noben drug proizvajalec mlečnih izdelkov v Sloveniji ni najavljal oziroma zahteval povišanja cen.

»Gre za izsiljevanje«

Poteze Ljubljanskih mlekarn oziroma njihovega lastnika so označili za izsiljevanje in zapisali, da »bi veljalo preveriti, ali je tovrstno izsiljevanje za povišanje cen z grožnjami in dejansko prekinitvijo dobav skladno s slovensko zakonodajo, predvsem glede na to, da ima multinacionalka Lactalis oziroma Ljubljanske mlekarne prevladujoč tržni položaj na slovenskem trgu.«

Zatrdili so tudi, da Lactalis po prekinitvi dobave nikakor ni želel ali poskušal doseči dogovora in njegove poteze v zadnjem času bistveno odstopajo od dolgoletnih uveljavljenih, strokovnih in tržnih zakonitosti, ki veljajo v poslovnem okolju.

Sporočili so še, da so že izvedli vrsto ukrepov, da bodo v najkrajšem času svojim kupcem lahko zagotovili tudi izdelke Ljubljanskih mlekarn po konkurenčnih cenah.

Starejše novice