Ljubljanainfo
Pet, 22.10.2021 08:43
Iz druge pravnomočne ugotovitve o kršitvah je razvidno, da je bilo pri dobavi zaščitne opreme privilegirano tudi pomursko podjetje.

Komisija za preprečevanje korupcije je danes objavila še druge pravnomočne ugotovitve o kršitvi integritete nekdanjega državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleša Cantaruttija v povezavi z njegovim ravnanjem pri nabavah zaščitne opreme.

Neenakopravna obravnava ponudnikov

Komisija je ugotovila, da je marca in aprila 2020 tedanji državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Cantarutti v povezavi z naročili zaščitne opreme pri družbi Medicop z več dejanji neutemeljeno posegal v delo Zavoda RS za blagovne rezerve, privilegiral točno določenega ponudnika ter s tem omogočil neenakopravno obravnavo ponudnikov. 

»V zvezi s sklenjenimi pogodbami z družbo Medicop je namreč državni sekretar nepooblaščeno odobril hitro realizacijo nakupa kisika, poslal več navodil za realizacijo ponudb oziroma pogodb ter se vpletel v urejanje bančne garancije. 

V funkciji državnega sekretarja teh pristojnosti ni imel, saj je bil za vodenje postopkov javnega naročanja za nabave zaščitne opreme pooblaščen Zavod za blagovne rezerve,« so zapisali v ugotovitvah.

Ravnanje v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo 

Z navedenim je tedanji državni sekretar kršil zakon o državni upravi in prekoračil svoje pristojnosti ter s tem ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo državnega sekretarja, kar predstavlja kršitev integritete. 

V skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije je integriteta »pričakovano delovanje in odgovornost posameznikov in organizacij pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi«.

Tudi v izrednih razmerah nujno zagotoviti enakopravno obravnavo in transparentnost postopkov

Medicopu omogočeno boljše pogajalsko izhodišče

Komisija ponovno poudarja, da je kljub izrednim razmeram, ki so narekovale hitrost in način izvedbe postopkov v tistem času, nujno, da so ponudniki obravnavani na enak način, da so postopki transparentni in so tako zagotovljeni vsaj minimalni standardi javnega naročanja. 

Z navedenimi ravnanji tedanjega državnega sekretarja pa je bilo določenemu ponudniku omogočeno boljše pogajalsko izhodišče. S tem se izniči načelo enakopravnosti in namen pravno reguliranih postopkov, ki naj bi zagotavljali objektivno presojo, krepijo pa se klientelizem, korupcijska tveganja in netransparentno odločanje.

Ugotovitve so pravnomočne

Komisija je v skladu s svojo nalogo krepitve integritete in pravne države ter preprečevanja korupcije z namenom ozaveščanja in vzpostavljanja ustreznih standardov v delovanju funkcionarjev in drugih uradnih oseb v prihodnje objavila ugotovitve v celoti. 

Ugotovitve so pravnomočne, obravnavana oseba zoper njih ni vložila upravnega spora niti ni podala izjasnitve nanje. Sicer pa gre za druge ugotovitve kršitve integritete Aleša Cantaruttija, tokrat v povezavi z njegovimi ravnanji pri nabavi zaščitne opreme pri družbi Medicop, saj komisija postopke preiskav vodi smiselno glede na različne sklenjene posle. 

V prvih ugotovitvah je bila kršitev integritete ugotovljena v posredovanjih za posle družbe HMEZAD – TNT. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice