Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pon, 29.8.2022 07:20
Na Obrežju danes srečanje notranjih ministrov Slovenije in Hrvaške.

Na mejnem prehodu Obrežje se bosta danes sestala notranja ministra Slovenije in Hrvaške Tatjana Bobnar in Davor Božinović.

To bo njuno prvo srečanje, odkar je Bobnarjeva junija prevzela naloge slovenske notranje ministrice, govorila pa bosta predvsem o upravljanju migracij.

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, bosta ministra srečanje namenila pogovoru o upravljanju z migracijami in izzivih, s katerimi se državi soočata pri preprečevanju nezakonitih prehodov meje, govorila bosta tudi o policijskem sodelovanju in prihodnosti schengenskega prostora.

Hrvaška računa na čimprejšnji vstop v schengen, s čimer se bo schengenska zunanja meja s slovensko-hrvaške premaknila na mejo med Hrvaško in Bosno in Hercegovino.

Kdaj se bo to zgodilo, pa še ni bilo odločeno. Soglasje k vstopu morajo podati vse članice schengenskega območja, Slovenija hrvaški vstop podpira, a opozarja, da schengen trenutno ne deluje, kot bi moral.

Po srečanju si bosta ministra ogledala območje, kjer je bila z meje že odstranjena žična ograja, nato pa podala izjavo za javnost.

Starejše novice