Ljubljanainfo
Čet, 3.8.2023 14:16
Tudi ta mesec smo preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač v javnem sektorju. Preverite, kaj smo tokrat ugotovili ob pregledu 50 največjih izplačil.

Plače v javnem sektorju so že dolgo časa predmet številnih razprav in polemik v družbi. Razprave o tem, ali so plače v javnem sektorju previsoke ali prenizke, so še posebej intenzivne v luči prizadevanj za prenovo plačnega sistema in pozivov k reševanju težav nizkih plač. 

Zaradi pomembnosti javnega sektorja kot enega ključnih stebrov državne ureditve in enega največjih zaposlovalcev v državi je pregled ter analiza politik v tem sektorju odločilnega pomena za zagotavljanje učinkovitega delovanja javnih institucij in zaposlenih v njih.

Ker se v zadnjih mesecih pri nas vse glasneje razpravlja o plačah v javnem sektorju in trudu delavcev po zvišanju teh, smo tudi ta mesec preverili, kakšne so sploh plače v javnem sektorju in kdo po zadnjih dostopnih podatkih sestavlja vrh največjih zaslužkarjev pri nas.

Kdo so torej največji zaslužkarji v javnem sektorju?

Prečesali smo portal plač javnega sektorja in preverili, kdo so prejemniki najvišjih izplačil.

Zadnji dostopni podatki, ki se nanašajo na plače v maju letošnjega leta, razkrivajo, da lestvico sestavljajo predvsem delavci v zdravstvu, z nekaj izjemami.

Na lestvici najvišjih plač v javnem sektorju je na prvem mestu naveden direktor Muzeja in galerije mesta Ljubljane, ki je maja na svoj račun prejel najvišje nakazilo v javnem sektorju, in sicer 22.062 evrov.

Drugo mesto na lestvici izplačil v javnem sektorju pripada direktorju kulturnega doma oziroma javnega zavoda Festival Ljubljana, ki je maja prejel izplačilo v višini 19.473 evrov.

Tretje mesto pa zaseda direktor Splošne bolnišnice Izola, ki je na svoj račun prejel plačo v višini 17.703 evrov.

Prvo peterico zaključujeta še strokovni direktor izolske bolnišnice, ki je maja prejel plačo visoko 17.417 evrov, ter višji zdravnik specialist, zaposlen v Splošni bolnišnici Trbovlje, ki je prejel plačo visoko 16.969 evrov.

Prvo deseterico zaključuje plača visoka 15.297 evrov

Na lestvici po višini izplačil na šestem mestu sledi učitelj Osnovne šola Zadobrova, ta je prejel izplačilo visoko 16.562 evrov, sledi višji zdravnik specialist, zaposlen v Splošni bolnišnici Brežice, ki je maja prejel 16.133 evrov, na osmem mestu pa je višji zdravnik specialist Osnovnega zdravstva Gorenjske, ki je maja prejel 15.562 evrov.

Na devetem mestu je višji zdravnik specialist zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana s 15.398 evri, prvo deseterico pa zaključuje direktor Živalskega vrta Ljubljana. Ta je na svoj račun prejel 15.297 evrov.

Vzhod Slovenije pa na drugi strani kot prva na lestvici na 12. in 15. mestu zastopata višja zdravnika specialista Zdravstvenega doma Murska Sobota. Prvi je maja prejel 14.387 evrov, drugi pa 13.642 evrov.

Na 24. mestu se nahaja še višji zdravnik specialist, zaposlen v Zdravstvenem domu Ormož, ki je prejel izplačilo visoko 12.953 evrov, na 34. mestu višji zdravnik, ki je hkrati zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj, ki je maja prejel plačo visoko 12.329 evrov, na 41. pa je prav tako višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki je 12.055 evrov.

Starejše novice