STA
Pon, 10.1.2022 15:26
Posvetovalna skupina za cepljenje sprejela nova priporočila za cepljenje prebolevnikov proti covidu-19.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ priporoča cepljenje osebam, ki so prebolele covid-19, en do šest mesecev po preboleli bolezni. Če je bila oseba pred okužbo s koronavirusom polno cepljena, pa skupina prejem poživitvenega odmerka priporoča tri do šest mesecev po preboleli bolezni, je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je na sestanku prejšnjo sredo po besedah Poklukarja izdala tudi priporočilo, da se polno cepljenim, ki hkrati bolezni covid-19 še niso preboleli, prejem poživitvenega odmerka priporoči po treh mesecih od osnovnega cepljenja proti covidu-19.

Skupina je pred tem cepljenje s poživitvenim odmerkom priporočala po šestih mesecih, prejem poživitvenega odmerka pa je bil sicer omogočen že po treh mesecih od polnega cepljenja.

Cepljeni prebolevniki poživitvenega odmerka ne potrebujejo

Glede cepljenja prebolevnikov s poživitvenim odmerkom pa je pred navedeno spremembo skupina menila, da polno cepljeni prebolevniki poživitvenega odmerka ne potrebujejo. Tako stališče so sprejeli na sestanku 23. novembra lani.

Predhodna prebolelost slabo ščiti pred ponovno okužbo

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje infektologinja Bojana Beović je nato konec lanskega decembra poudarila, da je za prebolevnike zaradi širjenja različice omikron smiselno cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva. Predhodna prebolelost okužbe s koronavirusom slabo ščiti pred ponovno okužbo v primeru koronavirusne različice omikron, je takrat pojasnila in dodala, da je po nekaterih podatkih zaščita le 19-odstotna.

Poklukar je izrazil pričakovanje, da bodo cepilni centri po novem protokolu cepili od začetka nove akcije Dnevi cepljenja, torej od četrtka.

»NIJZ pa bo v naslednjih dneh ravno tako vzpostavil pravilno izdajanje QR-kode, da v bodoče ne bo dodatnih težav,« je napovedal.

Ob tem je spomnil, da bo veljavnost covidnih potrdil od 1. februarja omejena na 270 dni. Potrdila cepljenih s poživitvenimi odmerki pa bodo veljala neomejeno. Po podatkih ministra nadgradnje informacijskih sistemov, povezanih z uporabo covidnih potrdil, že potekajo.

Starejše novice