Foto: Bobo
STA
Tor, 26.4.2022 13:26
Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob se je srečal s predsednikom države Borutom Pahorjem. O čem sta govorila?

Predsednik republike Borut Pahor je predsedniku Gibanja Svoboda Robertu Golobu, ki je relativni zmagovalec nedeljskih volitev v Državni zbor, zagotovil polno sodelovanje, zlasti v njegovi želji, da vlado sestavi čim prej.

Pogovorila sta se o rokih, po oceni obeh pa bi novo vlado lahko dobili v začetku juniju. Golob si operativne vlade želi pred počitnicami.

Pahor je Goloba na neformalni pogovor povabil v skladu s tradicijo in običaji, je dejal v predsedniški palači. »Z najverjetnejšim mandatarjem sva se pogovorila zlasti o postopkih, najini vlogah in pristojnostih,« je pojasnil.

Kot je dodal, bo takoj, ko dobi poročilo Državne volilne komisije, podpisal ukaz o sklicu konstitutivne seje državnega zbora, ki bi lahko bila okoli 13. maja. Predlog za mandatarja bo po pogovoru s poslanskimi skupinami v DZ poslal okoli 23. maja, tako bi lahko novo vlado dobili v začetku junija, ocenjuje Pahor.

»Sporočilo volivcev, da si želijo sprememb, je jasno«

»Robert Golob me je obvestil, da bom prejel predlog s potrebnim številom podpisov poslank in poslancev za njegovo izvolitev,« je še dejal Pahor. Dodal je, da je bilo sporočilo volivcev, da si želijo sprememb, jasno. Pa tudi, da mu tako po posvetih s poslanskimi skupinami ne bo treba izkoristiti 30 dnevnega roka za razmislek.

To bo že šesta vlada in šesti predsednik vlade, s katero bo Pahor sodeloval, je spomnil predsednik.

»Ponosen sem, da smo vsakič uspeli opraviti miren in gladek prenos oblasti,« je dejal in poudaril, da verjame, da bo tudi tokrat tako. »Kot predsednik republike vlad niti ne podpiram niti ne podiram, ampak z njimi sodelujem. Tako bom sodeloval tudi z vlado, ki jo bo pričakovano vodil Robert Golob,« je dejal. Dodal je še, da sta na sestanku izrazila vzajemno pripravljenost za delovanje v korist ljudi. Golobu je Pahor tudi javno čestital za zmago na volitvah.

Golob: »Vsak teden, ki ga bomo imeli več, bo vsem koristil«

Golob je dejal, da si operativne vlade želi pred počitnicami, da se lahko pripravijo na jesen, na morebitno zaostritev covidnih razmer in energetsko draginjo. »Vsak teden, ki ga bomo imeli več, bo vsem koristil,« je dejal in se ob tem Pahorju kot izkušenemu politiku zahvalil za nasvete in za pripravljenost, da jim na tej poti pomaga do konca mandata, kadar bo to potrebno.

V prvem nastopu izven izolacije, v kateri je bil v zadnjem predvolilnem tednu zaradi okužbe s koronavirusom, se je Golob sicer znova zahvalil volivcem za množično udeležbo na volitvah in za podporo njihovemu gibanju.

»Zavedamo se odgovornosti, ki ste nam jo naložili in jo ponižno sprejemamo,« je dejal in dodal, da bodo pričakovanja počasi začeli izpolnjevati in jih po dveh mandatih izpolnili več, kot jih obljubljajo danes.

Starejše novice