Slika je simbolična.
STA
Sre, 7.12.2022 08:30
Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vladna stran se bodo dopoldne dobili na še eni pogajalski seji. Ker je dogovor med vlado ter sindikati zdravstva in socialnega varstva skoraj usklajen, bi ga obe strani lahko parafirali že danes.

Dogovor med Vlado Republike Slovenije ter sindikati zdravstva in socialnega varstva je skoraj usklajen, je za STA v torek dejala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

Čakajo še odziv na poseben vladni projekt ter zdravstvene tehnike

Ob tem pa ostajata odprti dve vprašanji, je dejala.

Manjka zaveza vlade, da bo do konca leta sprejela posebni vladni projekt, ki bo naslovil zaposlene v plačni skupini J v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Prav tako še čakajo vladni odziv na predlagane rešitve glede tehnikov s peto stopnjo izobrazbe, je pojasnila.

Pod temi pogoji bi lahko sklenili stavkovni sporazum, nato pa dogovor z vlado o vsaj delni razrešitvi plačnih anomalij možno parafirati, je še dodala.

Ob tem sindikati pričakujejo, da bo ministrstvo za zdravje pridobilo mandat vlade in tako vključilo tudi omenjene predloge, za katere so se po njenih besedah dogovorili prejšnji teden. Po parafiranju dogovora bi bil, če bi organi sindikatov dali zeleno luč, možen podpis dogovora obeh strani.

O tem bodo predvidoma odločali na današnji pogajalski seji.

Preberite še:

Doseči želijo od enega do tri dodatne plačne razrede

Dogovor bi, po besedah Ilešič Čujovičeve, določenim poklicem v zdravstvu in socialnem varstvu prinesel od enega do tri dodatne plačne razrede ter še enega dodatnega, že dogovorjenega v okviru pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja.

Če bo vladna stran v predlogu dogovora za zdravstvo in socialno varstvo naslovila odprti vprašanji, bi bili v sindikatu po njenih besedah pripravljeni tudi na podpis dogovora za zdravnike.

V sindikatu Zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides medtem z vladno ponudbo v celoti niso bili zadovoljni.

Kot je prejšnji teden pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, za uveljavitev sporazuma med zdravniškimi sindikati in vlado podpis Fidesa niti ne bi bil potreben. Kot je dejala, pravno gledano za sklenitev sporazuma z vlado zadostuje že en podpisnik kolektivne pogodbe.

Ali bodo deležniki uspeli uskladiti svoje predloge bo bržkone znano ob 11.30, ko je na ministrstvu za zdravje napovedana novinarska konferenca.

Starejše novice