Foto: Bobo
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pon, 4.10.2021 19:49
Policija je poslala poziv vsem udeležencem javnega shoda, ki naj bi potekal jutri, naj skrbijo za svojo varnost in upoštevajo policijske ukrepe.

Na Generalni policijski upravi sporočajo, da so seznanjeni z informacijami o načrtovanih javnih shodih v Ljubljani in okolici, čeprav nobeden od teh javnih shodov doslej ni bil prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti, kot to določa Zakon o javnih zbiranjih.

Za udeležence to pomeni, da ni organizatorja, ki bi že vnaprej poskrbel za varnostne ukrepe, kot je na primer rediteljska služba. V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti.

Policija bo nadzorovala dogajanje

Policisti vse morebitne udeležence napovedanih shodov ponovno pozivajo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov.

Policija bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem. 

V primeru morebitnih kaznivih dejanj ali prekrškov bo policija v skladu s svojimi pristojnostmi izvedla vse potrebne ukrepe – vlada je na dopisni seji sprejela, da lahko policija odredi tudi prepoved gibanja na določenih območjih Ljubljane v času od 5. do 6. oktobra. 

Območje shoda bo videonadzorovano.

Policisti še opozarjajo, da na shode in prireditve ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov – na primer pirotehnična sredstva, palice, orodje. Zaradi varnosti pa udeležencem vseeno odsvetujejo, da na shod prihajajo z otroki.

Razpustitev shoda

Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda. 

Policisti pozivajo, da v takih primerih, udeleženci zapustijo prostor, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda.

V skrbi za varnost udeležencev, policisti svetujejo, naj bodo udeleženci sami pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali – na primer metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov, nevarnih snovi.

V takšnih primerih, še posebej pa ob hujših in množičnih kršitvah, policisti priporočajo, naj se udeleženci takoj umaknejo na varno po najkrajši poti v smeri, kjer ni nasilnih protestnikov.

»Tudi v primeru tako hudih kršitev, da bi morala policija javni shod razpustiti in ukazati izpraznitev prostora shoda, naj udeleženci to spoštujejo,« še pozivajo in razlagajo, da bodo udeleženci z umikom oziroma izpraznitvijo prostora policistom omogočili učinkovito izvedbo njihovih nalog, obenem pa prispevali k čim hitrejši vzpostavitvi javnega reda in miru ter odpravi vseh vrst ogrožanj.

»Policija se zaveda pomena javnega izražanja mnenj in stališč o vprašanjih javnega ali skupnega pomena,« so še zapisali v poziv organizatorjem, naj demonstracije prijavijo.

Udeležence pozivajo, naj to pravico uveljavljajo mirno in strpno, v dobrobit vseh, ki se v tistem času nahajajo na tem prostoru.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice