Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 31.3.2023 18:00
Cene istih izdelkov Sloveniji tudi dvakrat višje kot v Avstriji? Popolnoma enake blazine za ležalnik, ki v slovenskem Hoferju stanejo 34,99 evra, lahko v sosednji Avstriji dobite že za 15,99 evra.

Zveza potrošnikov Slovenije že leta opozarja, da se mit o združeni Evropi, o enotnem evropskem trgu razblini že po površnem iskanju na spletu in primerjavi cen izdelkov.

V katalogih trgovine Hofer za avstrijski in slovenski trg smo opazili, da se kar nekaj izdelkov v istem času prodaja na obeh trgih, razlike v ceni pa so ogromne.

Cena istega izdelka v Sloveniji za več kot dvakrat višja kot v Avstriji

Športni čevlji za malčke se v Hofer Slovenija prodajajo za 16,99 evra, enake športne čevlje za malčke pa v Hoferju v sosednji Avstriji prodajajo za 9,99 evra.

Zaboj za shranjevanje velikosti XXL lahko v Sloveniji kupite za 149 evra, v Avstriji pa ga lahko dobite za 119 evra.

Največjo razliko smo opazili pri blazinah za ležalnik, ki jih lahko v slovenskem Hoferju kupite za 34,99 evra, v Avstriji pa je cena istih blazin za ležalnik 15,99 evra.

»Na prodajno ceno izdelkov vpliva mnogo dejavnikov«

Z vprašanji, zakaj prihaja do takšnih razlik v ceni, smo se obrnili na Hofer Slovenija. Najprej so seveda izpostavili poslanstvo podjetja, ki da je svojim kupcem ponuditi najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

»Na prodajno ceno izdelkov vpliva mnogo dejavnikov, zaradi česar tudi prihaja do razlik v cenah izdelkov na posameznih tržiščih držav, vključenih v skupino ALDI Süd,« so pojasnili iz Hofer Slovenija.

Nabavne cene za trge so različne: »Četudi so izdelki enaki, so nabavne cene za italijanski, avstrijski, madžarski, švicarski in slovenski trg pogosto različne, razlikujejo pa se tudi logistični in drugi stroški poslovanja, na primer obdavčitev.«

Pri oblikovanju cen se prilagodijo lokalnemu trgu in pričakovanjem kupcev

Pri oblikovanju cen se pri Hoferju prilagodijo lokalnemu trgu in pričakovanjem kupcev: »Tako boste tudi v Sloveniji našli precej izdelkov, ki so cenejši kot na ostalih trgih, seveda pa tudi takšne, ki so dražji.«

Dodali so še, da pri Hoferju vse prihranke, ki nastanejo z zniževanjem stroškov, v obliki znižanih cen v celoti prenesejo na svoje kupce.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice