Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 4.3.2022 16:56
V Rogaški Slatini je sicer še vedno 70 ruskih in ukrajinskih gostov, a se soočajo z množičnimi odpovedmi rezervacij. Lastniki številnih hotelov so Rusi, ki pa večjih težav pri delovanju ne pričakujejo.

V petzvezdničnem Hotelu Aleksander, ki je v ruski lasti in ga vodi ruski direktor, trenutno bivajo tako ruski kot ukrajinski gostje. Prihodnji tedni in meseci bodo za njih negotovi.

»Zagotovo se, odkar se je pričela situacija, ne le Hotel Aleksander, ampak vsi hoteli v Rogaški Slatini soočajo z odpovedmi, k sreči še imamo goste iz Rusije in verjetno gre za goste, ki sicer živijo v Evropi,« nam je povedal direktor Hotela Aleksander Mihai Dumitrana.

Po hotelih še vedno 70 Rusov in Ukrajincev

Trenutno je v Rogaški Slatini še vedno okoli 70 ruskih in ukrajinskih gostov. V preteklosti so ustvarjali kar 40 odstotkov vseh nočitev.

Izstopali so po tem, da so v zdraviliškem kraju ostali občutno dlje kot ostali gostje, tudi po dva tedna. Vsaj do poletja bo teh gostov očitno bistveno manj.

»Odpoved rezervacij je nekje do junija in julija, ki so že bile potrjene v vseh hotelih, tako da bo potrebno ta manko nadomestiti z ostalimi trgi,« pravi direktor Zavoda za turizem in kulturo Rogaška Slatina Dino Markovinovič.

Dino Markovinovič, direktor Zavoda za turizem in kulturo Rogaška Slatina

Kličejo in sprašujejo, kako bi lahko prispeli

Nekaj ruskih gostov sicer še okleva z odpovedjo prihoda, iščejo pa informacije, kako bodo lahko sploh prišli do Slovenije.

»Kličejo nas in sprašujejo, na kak način bi lahko prispeli do nas, saj si res želijo priti k nam,« razlaga Dumitrana.

Mihai Dumitrana, vodja hotela Aleksander

Bodo hoteli v ruski lasti zaprli svoja vrata?

Naš sogovornik za zdaj ne pričakuje, da bi zaradi dejstva, ker je hotel v ruski lasti, imeli v prihodnje težave. Lastnike iz Rusije ima med drugim tudi najbolj prepoznavna zgradba na zdraviliškem trgu Grand hotel Rogaška, ki pa je zaprt, a kot so nam povedali v upravi, ne zaradi vojne v Ukrajini, temveč zaradi posledic epidemije.

Dodali so še, da še vedno načrtujejo odprtje hotela 10. marca.

Ruske dame tudi po dvakrat na teden k frizerju

Gostje iz vzhodnih ruskogovorečih trgov so za Rogaško Slatino ključni, saj so zaradi svoje že pregovorne zapravljivosti ustvarili tudi največ prihodkov.

»Tako, da si lahko predstavljate, kaj to pomeni za celoten turizem v Rogaški in tudi ostali ponudniki različnih storitev, kot so taksi prevozi, manjše trgovine, restavracije, vse to vpliva,« pravi Markovinovič.

Vpliv ruskega denarja potrjujejo tudi številni napisi v ruščini, pa tudi nepremičninska agencija specializirana za ruske stranke, ki jih bodo pogrešali tudi frizerji.

»Po dvakrat tedensko so dame hodile k frizerju, res so bile fajn stranke, pa tudi na tri mesece so se vračali, da smo že vnaprej vedeli, da takrat pa spet pridejo,« je dejala lastnica frizerskega studia Vida Lorgar.

Po odpovedih Rusov ponujajo promocijske cene za Slovence

Tako frizerji kot hotelirji bodo zdaj nagovarjali predvsem slovenske stranke.

»Ponujamo promocijske cene, da privabimo lokalno slovensko tržišče, zelo dobrodošli so tudi turistični boni, ki jih bomo v hotelu Aleksander z veseljem sprejeli,« je jasen Dumitrana.

Ob slovenskih gostih bodo v Rogaško Slatino poskušali privabiti še avstrijske, nemške in italijanske goste, pa tudi tiste iz Kazahstana in Azerbajdžana.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice