Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 28.3.2022 14:22
Zveza potrošnikov Slovenije poziva vlado k zaščiti ranljivih skupin pred dvigom cen hrane.

Prve posledice vojne v Ukrajini so že vidne na kmetijsko-živilskih trgih. Evropska komisija je tako pred tednom dni že objavila sporočilo za javnost o zaščiti prehranske varnosti in preskrbe s hrano ter o krepitvi odpornosti živilskega sistema Evropske unije.

Evropske potrošniške organizacije pozdravljajo stališče komisije o tem, da je treba potrošnike zaščititi pred strmim povišanjem cen hrane in začeti izvajati že sprejeti načrt za bolj trajnosten in odporen prehranski sistem.

Kot so še izpostavili na Zvezi potrošnikov Slovenije, članice Evropske unije potrebujejo trajnostno usmerjen in stabilen prehranski sistem.

Sporočilo Evropske komisije

Evropska komisija jasno sporoča, da se evropskim potrošnikom ni treba bati pomanjkanja hrane, vendar pa lahko dvig cen, ki je posledica visokih stroškov energije in visokih vhodnih stroškov surovin, ogrozi cenovno dostopnost hrane za potrošnike z nizkimi dohodki.

Načrtno nakupovanje velikih količin hrane, kot so moka, olje in testenine na zalogo, namreč pušča le prazne police, ki lahko cene hrane potisnejo še višje.

Evropska komisija je v sporočilu zapisala, da je Evropska unija v veliki meri samozadostna, ko gre za ključne kmetijske proizvode, saj je glavna izvoznica pšenice in ječmena, in za rastline, kot sta koruza ali sladkor.

Prav tako je v veliki meri samozadostna, ko gre za živalske proizvode, vključno z mlečnimi izdelki in mesom, z izjemo morskih sadežev.

Sistemi za zaščito ranljivih potrošnikov

Komisija spodbuja države članice h kratkoročnim ukrepom za zaščito ranljivih potrošnikov pred negotovostjo preskrbe s hrano, kot so sistemi socialne zaščite.

Ob tem omenja možnost, da vlade znižajo davek na dodano vrednost na hrano. Dolgoročno pa je treba, preiti na trajnosten in odporen prehranski sistem, zmanjšati odvisnost unije od uvoza krme in povečati porabo rastlinskih živil v prehrani, predvsem stročnic.

Konkretni ukrepi

Kot so še zapisali na zvezi potrošnikov, potrošniške organizacije pozdravljajo spodbujanje vlad držav članic k omilitvi prehranske revščine s sprejemanjem fiskalnih ukrepov in ukrepov socialne politike.

V Španiji in Nemčiji so nekatere organizacije pozvale tudi k uvedbi bonov za hrano in ničodsotni davek na dodano vrednost za sadje, zelenjavo in stročnice. 

Predlogi ukrepov

Znanstveniki so pred kratkim podpisali predloge ukrepov, ki naj bi kratkoročno zagotavljali zdravje ljudi, dolgoročno pa trajnostni razvoj.

  1. Pospeševanje prehoda na bolj zdravo prehrano z manj živalskimi proizvodi v Evropi in drugih državah z visokim dohodkom, s čimer bi zmanjšali potrebo po živalski krmi.
  2. Povečanje proizvodnje stročnic ter nadaljnja ekološka kmetijska politika Evropske unije v smeri zmanjšanja odvisnosti od dušikovih gnojil in zemeljskega plina iz Rusije.
  3. Zmanjšanje količine zavržene hrane. Samo v Evropski uniji je količina zavržene pšenice skoraj enaka polovici količine ukrajinskega izvoza pšenice.

Zveza potrošnikov Slovenije tako poziva Vlado Republike Slovenije, da aktivno pristopi k reševanju problema dviga cen in upošteva predloge Evropske komisije, da zaščiti ranljive skupine potrošnikov. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice