Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 28.4.2022 10:29
Uprava Slovenskega državnega holdinga je minuli teden sprejela sklep o izvedbi neodvisnega pravnega pregleda postopkov imenovanja Tomaža Kokota za generalnega direktorja Pošte Slovenije.

Uprava Slovenskega državnega holdinga bo preverila, ali so bili postopki izpeljani strokovno ter skladno z zakonodajo in internimi akti družbe.

Pregled postopkov bo izvedla odvetniška pisarna Ulčar & partnerji, sta danes poročala časnik Delo in portal Necenzurirano. Odvetniška pisarna bo lahko na podlagi sklepa, ki ga je uprava SDH sprejela 20. aprila in so ga pridobili na Necenzurirano, zaslišala vse vpletene in dobila neomejen dostop do celotne dokumentacije.

Pod sklep o izvedbi zunanjega pravnega pregleda imenovanja generalnega direktorja Pošte Slovenije so po poročanju portala podpisani vsi trije člani uprave Slovenskega državnega holdinga: njen predsednik Janez Žlak, Janez Tomšič in pred kratkim imenovani Peter Drobež.

S to potezo se želijo po informacijah virov omenjenega portala na Slovenskem državnem holdingu zavarovati pred odgovornostjo za sporno dogajanje na Pošti Slovenije in morebitno krivdno razrešitvijo.

Tomaž Kokot odločitve za Delo ni komentiral.

Kokot na mestu direktorja zamenjal Borisa Novaka

Nadzorni svet Pošte Slovenije je 1. februarja letos za novega generalnega direktorja družbe imenoval Kokota, ki je že pred tem opravljal funkcijo začasnega generalnega direktorja omenjene družbe v državni lasti.

Kokot je na čelo družbe kot začasni direktor prišel marca lani, ko je vodenje Pošte sporazumno po skoraj desetih letih prekinil Boris Novak, tudi sam na to mesto imenovan v času prejšnje vlade Janeza Janše. Še preden je postal začasni direktor, je Slovenski državni holding Kokota imenoval v nadzorni svet, ki ga je do imenovanja v poslovodstvo tudi vodil.

Očitki o političnem kadrovanju v vrhu Pošte Slovenije

V javnosti so se pojavljali številni očitki o političnem kadrovanju v vrhu Pošte Slovenije, saj je Kokot že dobro desetletje svetnik SDS v občini Poljčane, kjer je neuspešno kandidiral tudi za župana.

Kokot je sicer magister ekonomskih in poslovnih ved, trenutno pa opravlja doktorski študij na področju projektnega menedžmenta.

Poleti sta poslovodstvo sporazumno zapustila Andrej Rihter in Vinko Filipič, razpis za novega direktorja pa se je vlekel vse od lanskega maja, pri čemer naj bi prihajalo tudi do nesoglasij med člani nadzornega sveta.

Decembra so mediji poročali o tem, da je Matjaž Fortič, ki je bil v nadzorni organ imenovan v kvoti nekdanje SMC, na Slovenskem državnem holdingu podal prijavo nedovoljenega pritiska v zvezi z imenovanjem novega generalnega direktorja.

Starejše novice