Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 31.5.2023 07:00
Pri nekaterih večjih delodajalcih smo preverili, kolikšen regres nameravajo letos izplačati svojim zaposlenim. Poglejte, kaj so nam razkrili in kje bodo delavci prejeli najvišjega.

Sezona dopustov se bo kmalu začela, s tem pa tudi čas, ko bodo delodajalci svojim zaposlenim izplačali regres.

Regres za letni dopust je ena izmed najpomembnejših oblik plačila za delavce v Sloveniji in predstavlja dodaten finančni vir za kritje stroškov, ki nastanejo med letnim dopustom. 

Regres za letni dopust pripada vsem delavcem, ki so zaposleni v Sloveniji in imajo pravico do letnega dopusta. To pomeni, da so do regresa upravičeni tako redno zaposleni delavci kot tudi zaposleni za določen čas in začasni delavci.

Zaposleni bodo na račun najpozneje do 1. julija prejeli najmanj 1203,36 evra neto. Zaradi dviga minimalne plače je to skoraj 130 evrov več kot lani.

Vendar pa je lahko regres tudi višji od minimalnega zneska, saj se višina regresa določi s kolektivno pogodbo, ki velja za določeno dejavnost oziroma s sporazumom med delodajalcem in delavcem. 

Pri nekaterih večjih delodajalcih smo se zato odločili preveriti, kolikšen regres nameravajo letos izplačati svojim zaposlenim in kdaj bodo ti prejeli nakazila.

V Sparu in Darsu delavcem 1900 evrov visok regres

V Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji so delavcem regres izplačali 19. aprila, in sicer v višini 1990 evrov, katerega višino so oblikovali na podlagi kolektivne pogodbe družbe in tarifne priloge h kolektivni pogodbi. Višina regresa v lanskem letu je v družbi znašal 1800 evrov.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji sredstva za izplačilo regresa načrtuje v okviru stroškov dela v letnem načrtu družbe, kot pa so nam razložili, se izplačilo ne bo odrazilo na drugih področjih, kot so zaposlovanje ali investicije.

Za informacije o tem kolikšen regres bodo prejeli delavci, smo se obrnili tudi na delodajalca Spar Slovenija. Tako so nam razkrili, da bodo letos zaposlenim izplačali regres v višini 1900 evrov. Ta pa bo 100 evrov višji kot lanski.

Izplačilo regresa bodo delavcem izplačali še ta mesec, pri tem pa dodajajo, da so se za takšno višino odločili zaradi trenutne vsesplošne draginje.

V Leku bo regres najverjetneje višji od dveh tisočakov

V podjetju Lek oziroma Novartis Slovenija bodo regres izplačali v juniju skupaj z majsko plačo, pri čemer pa višine izplačila še niso določili. So pa lani v podjetju delavcem izplačali regres v višini 2000 evrov, zato je za pričakovati, da bo letošnji regres višji od dveh tisočakov.

»Izplačan bo vsem redno zaposlenim in najetim sodelavcem preko agencij za zaposlovanje. Zaposleni oziroma najeti sodelavci, ki imajo pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, prejmejo sorazmerni del regresa,« so razložili v Leku.

Kolikšen regres bodo izplačali delavcem, smo preverili tudi pri podjetju Telemach Slovenija. Tudi iz Telemacha so nam odgovorili, da višine končnega zneska regresa še niso določili. Znano je le, da ga bodo delavcem izplačali v juniju.

Kolikšen regres je izplačal Petrol?

Enako višino regresa so delavcem izplačali v Petrolu. Zaposleni so regres prejeli 15. marca ob nakazilu plače za februar, pri čemer pa je ta tako kot lani znašal 1600 evrov. Pri tem pa dodajajo, da je v njihovem podjetju višina regresa odvisna od poslovne uspešnosti v preteklem letu.

V mariborskem podjetju za rehabilitacijo in zaposlitev invalidov Bodočnost pa so se letos odločili za regres v višini 1500 evrov, pri čemer pa je ta letos višji za 400 evrov napram prejšnjemu letu, ko so delavcem izplačali regres v višini 1100 evrov.

Pri tem pa so za naš portal razložili, da bo izplačilo regresa, ki so ga delavci prejeli aprila, vplivalo na samo poslovanje podjetje

»Vpliv je velik, saj masa regresa presega mesečno maso plač. Poudarjam, da smo podjetje s statusom invalidskega podjetja, kjer so plače nizke, oziroma blizu minimalne plače. Izplačilo regresa bo nekoliko vplivalo na nižje investicije in manjša vlaganja v proizvodnjo,« je razložila direktorica podjetja Bodočnost Milena Sisinger.

V Hoferju in Lidlu enaka višina regresa

Med tri in štiri milijone pa bodo za regrese več kot dva tisoč zaposlenih namenili v podjetju Hofer.

Delavci bodo regres prejeli junija skupaj s plačo za maj, in sicer v višini 1800 evrov. Ta pa bo za sto evrov višji kot lani, ko so zaposleni prejeli 1700 evrov visok regres.

Ne nazadnje pa bodo v Lidlu Slovenija zaposleni 15. junija prejeli regres višji regres kot lani in bo znašal 1800 evrov. Za to bodo v podjetju namenili 2,7 milijona evrov.

Starejše novice