Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 8.7.2021 14:11
Poslanci so sprejeli interventni zakon, ki prinaša državno pomoč predvsem turistični panogi, a v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so že izrazili razočaranje nad ukrepi in pozvali k pripravi novega protikoronskega paketa

Težko pričakovani interventni zakon za pomoč turizmu je včeraj uspešno prestal glasovanje v državnem zboru.

Največja novost je nova izdaja turističnih bonov, ki jih bodo prejeli vsi s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 30. junija, unovčiti pa jih bo mogoče do konca leta, in sicer za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. 

Odrasli bodo prejeli 100 evrov, mladoletni pa 50 evrov. Kakor lanska izdaja, bodo tudi novi boni prenosljivi med najožjimi sorodniki, možno pa jih bo izkoristiti tudi v delih in pri različnih ponudnikih. Evidenco novih bonov bo ravno tako vodila finančna uprava. 

Poleg bonov tudi ...

Zakon prinaša tudi sofinanciranje regresa za letni dopust za leto 2021 podjetjem s področja turizma, gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture. Višina pomoči je določena pri 1024 evrov na zaposlenega, do nje pa bodo upravičeni tisti, ki so se za opravljanje dejavnosti registrirali najpozneje do 31. maja letos ter beležijo več kot 20-odstoten upad prometa.

Pomoč si lahko tokrat obetajo tudi organizatorji prireditev, saj bo država povrnila 80 oziroma 60 odstotkov nastalih stroškov zaradi odpovedi ali omejene izvedbe dogodka. Do konca leta je predvideno tudi povračilo 25 odstotkov stroškov, porabljenih za produkcijo filmov in avdiovizualnih del. 

Obenem se oprošča plačilo vodnega povračila v letošnjem prvem polletju za imetnike vodne pravice za potrebe in dejavnost bazenskih kopališč. Žičničarjem pa delno povračilo izpada prihodkov od prodanih vozovnic.

Zakon prinaša tudi podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa še vsaj do konca septembra, morda pa celo do konca leta. Ukrep bo veljal za celotno gospodarstvo, ne glede na dejavnost in je težak 20 milijonov evrov. 

TIC-i bodo lahko obratovali

Sprejeti predlog zakona prinaša še nekatere druge rešitve, med drugim podaljšanje veljavnosti osebnih izkaznic, katerim veljavnost je potekla od 29. marca lani, začasno možnost porabe sredstev iz sklada za vode tudi za financiranje izvajanja javnih gospodarskih služb, podaljšanje veljavnosti rudarskih pravic ter podaljšanje roka plačila za odjavljeno vozilo.

Končno se rešuje tudi problematika nedeljskega in prazničnega obratovanja turistično informativnih centrov. Ne glede na določbe zakona o trgovini se tako do konca leta 2022 lahko brez omejitev določi obratovalni čas prodajaln na letališčih, turistično informacijskih centrih in muzejih.

Do novih bonov že v naslednjem tednu?

Kdaj pa bo zakon stopil v veljavo? Kot je navedeno v besedilu zakona, zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu, vlada pa sicer predlaga, da ga, tako kot predhodne, ni mogoče izpodbijati na referendumu.

Sklep o tem naj bi državni zbor potrjeval v naslednjem tednu, tako da bi lahko zakon začel veljati konec naslednjega tedna. 

V OZS so razočarani

Razočaranje nad sprejetim zakonom so sicer že izrazili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, saj ta ne vsebuje podaljšanja ukrepov čakanja na delo in temeljnega dohodka za samozaposlene, povračila nadomestil za višjo silo in karanteno delavcev in samostojnih podjetnikov, enkratnega dodatka za vse prizadete panoge (kritje izpada prihodkov), ukrepa nekritih fiksnih stroškov, podaljšanja moratorijev kreditov, subvencioniranja regresa za vse dejavnosti, prav tako pa še vedno velja, da bodo podjetja morala vračati prejeto pomoč države. 

»Pričakujemo, da bo Vlada RS čim prej pristopila k pripravi novega interventnega zakona ali PKP9, ki bo vključeval ukrepe za vse dejavnosti, ki so bile prizadete zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov. Sedaj je treba pomagati malemu gospodarstvu, ki je hrbtenica slovenskega gospodarstva, da čim prej okreva. Uspešno gospodarstvo je namreč pogoj za to, da bodo dobro živeli vsi državljani v Republiki Sloveniji,« je prepričan predsednik OZS Branko Meh, ki je še poudaril, da interventni zakon ne določa niti enkratnega dodatka za gostinstvo in turizem, kljub dejstvu, da je bil obljubljen v fazi sprejemanja zakona. 

Starejše novice