Slika je simbolična.
STA
Pet, 28.4.2023 13:19
Dnevnik: Sklad kmetijskih zemljišč ljubljanski nadškofiji izplačal 22,6 milijona evrov odškodnine.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je Nadškofiji Ljubljana v sredo nakazal še dobrih pet milijonov evrov odškodnine zaradi dolgotrajnega vračanja nacionaliziranih gozdov na območju Pokljuke in Mozirja, poroča Dnevnik.

Skupaj je Nadškofija Ljubljana iz naslova tega odškodninskega zahtevka skupaj z zamudnimi obrestmi prejela 22,6 milijona evrov.

S tem je sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Nadškofiji Ljubljana dokončno poplačal dolg za denacionalizacijski odškodninski zahtevek, nanašajoč se na del gozdov in deloma tudi drugih zemljišč na območju Pokljuke in Mozirja.

Časnik ob tem navaja, da je doslej najvišja odškodnina za en zahtevek, ki jo je sklad izplačal Nadškofiji Ljubljana, skupaj z zamudnimi obrestmi in pravdnimi stroški znašala nekaj manj kot 21,4 milijona evrov, nanašala pa se je prav tako na denacionalizacijo dela pokljuških in mozirskih gozdov.

Ljubljanska nadškofija je v denacionalizacijski zadevi, v kateri je na koncu iztržila 22,6 milijona evrov odškodnine in zamudnih obresti, odškodninsko tožbo zoper sklad vložila marca 2018.

Škodo zaradi izgubljenega prihodka za čas, ko ni mogla prodajati lesa iz pokljuških in mozirskih gozdov, je najprej ovrednotila na dobrih 13,4 milijona evrov, kasneje pa je odškodninski zahtevek še trikrat povišala: najprej na 15,6, potem na 18,9 in na koncu na skoraj 20 milijonov evrov brez pripadajočih zamudnih obresti, navaja časnik.

Kmetijski sklad je denacionalizacijskim upravičencem doslej vrnil 163.638 hektarjev površin, od tega 53.879 hektarjev kmetijskih zemljišč, 94.870 hektarjev gozdov, 10 hektarjev vodnih zemljišč in 14.857 hektarjev neplodnih zemljišč.

Od leta 2003 je sklad denacionalizacijskim upravičencem zaradi dolgotrajnih denacionalizacijskih postopkov izplačal tudi skoraj 68 milijonov evrov odškodnin, zamudnih obresti in pravdnih stroškov, od tega dobrih 50 milijonov evrov samo Nadškofiji Ljubljana.

Trenutno ima odprtih še devet sodnih zahtevkov v skupni vrednosti nekaj manj kot osem milijonov evrov (brez obresti in sodnih stroškov), tudi navaja Dnevnik.

Starejše novice