Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pet, 28.4.2023 07:00
V posodobljenem predlogu Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta je tudi taksa za vstop z avtomobilom v Ljubljano. Kako to vidi župan Zoran Janković?

Pred kratkim smo poročali o posodobljenem predlogu Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki bi Slovencem močno otežil uporabo avtomobilov, ne predvideva pa izboljšave električne mobilnosti.

Med možnimi ukrepi je poleg dodatne obdavčitve drugega avtomobila v gospodinjstvu, uvedbe plačljivosti vseh parkirišč, obdavčitve parkirišč v lasti podjetij in zmanjšanja dovoljene hitrosti v mestih na 30 kilometrov na uro navedena tudi taksa za vstop z avtomobilom v Ljubljano.

Idejo o taksi je na zadnji novinarski konferenci komentiral tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Dejal je, da predloga načrta ne pozna in da kdorkoli govori o tem, govori brez Mestne občine Ljubljana.

Ob tem pa, je dodal, taksa za vstop z avtomobilom v Ljubljano ni nič novega in je bila v preteklih letih že večkrat omenjena.

Na občini naj bi jo pregledovali, ko so jo vpeljali v Stockholmu in Londonu, a se je na obeh lokacijah izkazalo, da ni dala želenih rezultatov.

»Spet bi bili privilegirani bogati, prihajali bi pač tisti, ki bi lahko plačevali takso, ostali ne, to je ključen problem,« meni Janković.

Po poročanju N1 morajo londonski vozniki za vstop v mesto plačevati poseben strošek za gost promet (Congestion Charge) v višini 15 britanskih funtov (približno 17 evrov).

Tako imenovano eko dovolilnico so pred leti uvedli tudi v Milanu, kjer je bila višina plačila na začetku odvisna od tega, koliko avto onesnažuje zrak. Kasneje pa so takso uvedli za vse, domačini pa imajo več brezplačnih vstopov. Omejen dostop nadzorujejo z več kamerami, ki prepoznavajo registrske tablice.

Tudi v nekaterih nemških mestih so pred več kot desetimi leti uvedli eko-nalepke, s katerim so se lotili reševanja onesnaženosti. V začetku so prepovedovali vstope za starejše avtomobile, ki bolj onesnažujejo ozračje, kasneje pa so omejitve širili.

V Parizu pa so oblasti napovedale, da bodo do leta 2024 prepovedale z dizelskim motorjem, do leta 2030 pa predvidevajo, da bi prepovedali tudi avtomobile z bencinskimi motorji.

Možnosti takse v Ljubljani Janković zaenkrat ne vidi

V Ljubljani se to zaenkrat očitno ne bo zgodilo, saj je Janković dejal, da je ključno vprašanje, kje vpeljati takso.

»Ista zgodba kot z vinjeto, poleg tega imaš ti danes lahko avto registriran v kateremkoli kraju, če bi bila meja za vstop v Ljubljano obvoznica, pa bi morali ugotoviti tudi, kaj narediti s prebivalci, ki živijo čez obvoznico. Tako da zaenkrat tega ne vidim,« je povedal.

Je pa zopet nakazal, da za veliko število avtomobilov na ljubljanskih cestah krivi dnevne vozače, ki naj bi jih bilo okoli 110.000.

»Pri tem moram poudariti, da se jih recimo 100.000 vozi v Ljubljano samih, nismo torej pripravljeni vzeti s sabo niti soseda, kaj šele koga mimogrede,« je bil odločen. 

Po poročanju N1 si je občina v prometni strategiji, ki so jo sprejeli leta 2017, med strateškimi cilji zadala, da bi zmanjšala število dnevnih migrantov, ki se v mesto vozijo na delo z avtomobilom.

Tega se bi lotili z nadaljevanjem in nadgradnjo restriktivne parkirne politike skupaj z nadzorom in s sankcioniranjem prometnih prekrškov, kot alternative osebnemu vozilu pa poskušali ponuditi izboljšan javni potniški promet, gradnjo parkirišč P+R in sodelovanje pri optimizaciji osebnega prometa, kot sta souporaba vozil in nadaljnji razvoj vozil.

Po drugi strani se novi mestni urbanist in podžupan Ljubljane Rok Žnidaršič glede na zadnji intervju, ki ga je dal za N1, zavzema za to, da bi uvedli cono na avtocestnem obroču okoli Ljubljane.

»Že večkrat je bila predstavljena ideja, za katero mislim, da bi lahko pomembno prispevala k rešitvi. To je uvedba cone na avtocestnem obroču, s katero bi ustavili pritisk v notranjost mesta in bi individualni promet prestavili na javni promet. Infrastruktura za ta ukrep je v obliki parkirišč P+R že pripravljena in ima razvojni potencial,« je povedal.

Dodal je, da bi s tem, ko bi zaustavili avtomobile na obvoznici, razbremenili mestne vpadnice in povečali pretočnost avtobusov. Po njegovem morajo ljudje resno razmisliti o tem, koliko so se pripravljeni odreči udobju in identifikaciji z osebnim avtomobilom.

 

Komentarji (2)

Bb (ni preverjeno)

Vse je scentralizirano v LJ pol se pa bunijo, da imajo dnevne migrante. Tako je to želeli ste imejte.

M (ni preverjeno)

V lj sekiraj voziti ker urnik ne dopušča prevoza z javnim prometom. Sepravi grem pol raj na socialo..

Starejše novice