STA
Tor, 22.6.2021 12:01
Strateški svet predlaga prvih 40 ukrepov za digitalno desetletje.

Strateški svet za digitalizacijo je danes predstavil prvi paket ukrepov digitalizacije, ki ga je vlada potrdila na seji prejšnji teden. »Gre za 40 rešitev za četrto desetletje slovenske države, ki bo nedvomno digitalno,« je poudaril prvi mož sveta Mark Boris Andrijanič.

Digitalizacija javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva

Strateški svet, ki je bil ustanovljen aprila, je v prvi paket predlogov vključil rešitve za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva

»Posebno pozornost smo namenili pomoči ranljivim skupinam, vračanju slovenskih IT in drugih strokovnjakov iz tujine in krepitvi kibernetske varnosti,« je danes na novinarski konferenci poudaril Andrijanič.

Rešitve, ki bodo prihranile veliko časa in živcev

Na področju javne uprave in digitalne družbe je svet predlagal »rešitve, ki bodo poenostavile življenje državljanov in jim prihranile veliko časa ter živcev pri poslovanju z državo,« je dejal.

Med njimi so e-gradbeno dovoljenje in e-osebna izkaznica, virtualno okence ter ukinitev prometnega dovoljenja.

Ukrepi, ki prihranijo milijone pri javnem naročanju in skrajšajo čakalne

Pri zdravstvu se je skupina odločila za ukrepe, »ki lahko s pomočjo naprednih tehnologij rešujejo življenja, prihranijo milijone pri javnem naročanju in skrajšajo čakalne vrste«. Andrijanič je med drugim naštel uvedbo telemedicinske obravnave kroničnih in onkoloških bolnikov, uvedbo mobilne aplikacije za enostaven dostop do zdravnika in e-javno naročanje v zdravstvu.

Poenostavljeno poslovanje podjetij z državo

Na področju gospodarstva naj bi predlagane rešitve poenostavile poslovanje podjetij z državo, spodbudile nastajanje startupov in privabile slovenske IT in druge strokovnjake iz tujine.

Med konkretnimi ukrepi so e-notarske storitve, enotno poročanja podjetij državi ter spodbujanje nagrajevanja zaposlenih z delnicami in opcijami podjetja.

Obvezni predmet računalništva in informatike v srednjih in osnovnih šolah

Na področju izobraževanja so med drugim v svetu predlagali digitalni bon za pridobivanje e-veščin ter vpeljavo obveznega predmeta računalništva in informatike v srednje in osnovne šole.

Slovenijo na mednarodni zemljevid tehnoloških talentov, inovacij in investicij

Na področju novih tehnologij in digitalne diplomacije pa naj bi rešitve »postavile Slovenijo na mednarodni zemljevid tehnoloških talentov, inovacij in investicij«, je dejal Andrijanič. Zato so med drugim predlagali vzpostavitev razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini v ZDA in mednarodnega centra za uporabno umetno inteligenco v Sloveniji.

»Veseli nas, da je vlada na zadnji seji sprejela predlagani paket ukrepov in srčno upamo, da bodo kmalu storjeni prvi koraki v smeri implementacije tega paketa,« je še poudaril Andrijanič.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice