Foto: Bobo.
Ljubljanainfo
Pet, 3.11.2023 13:19
Janša zaradi obrekovanja nekdanjega direktorja Slovenske tiskovne agencije Veselinoviča obsojen na denarno kazen.

Sodni senat celjskega sodišča pod vodstvom Leonide Jager je prvaka Slovenske demokratske stranke Janeza Janša danes obsodil za kaznivo dejanje obrekovanja, ki mu ga je v zasebni tožbi zaradi zapisa v tvitu maja 2021 očital nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič.

Sodišče ni ugodilo zahtevi tožnika po pogojni zaporni kazni in je Janšo obsodilo na 8000 evrov denarne kazni.

Medtem ko je Veselinovičev odvetnik Gorazd Fišer zatrdil, da je bilo kaznivo dejanje Janši nedvomno dokazano, zaradi česar je terjal pogojno zaporno kazen, sta Janša in njegov zagovornik Franci Matoz tudi v sklepnih besedah zavračala kakršnokoli krivdo ter zahtevala izrek oprostilne sodbe.

Je Janša kaznivo dejanje storil naklepno?

Ker je Janša po besedah Fišerja specialni povratnik, ki je bil zaradi razžalitve novinark na celjskem sodišču že pravnomočno obsojen, je predlagal izrek enotne pogojne zaporne kazni, ki naj bo višja od prve izrečene in tudi z daljšo preskusno dobo.

Ob tem je Veselinovič vložil premoženjsko pravni zahtevek v višini petih povprečnih plač, kar znaša 7209 evrov, ki jih bi nato sam namenil za odpravljanje posledic poplav v Zgornji Savinjski dolini.

Sodni senat njegovemu predlogu glede sankcije ni sledil, saj je po obrazložitvi sodnice Jager menil, da bo izrečena kazen primerna. Janši je naložil še plačilo sodnih stroškov in strokov obrambe, Veselinoviča pa v zvezi z zahtevo po odškodnini napotil na pravdni postopek.

Kot je v obrazložitvi med drugim dejala sodnica Jager, je funkcija predsednika vlade ena najvišjih v držav, zato mora ta pazljivo izbirati svoje besede, ki so odmevne in jim ljudje verjamejo. Njegov zapis, da je Veselinovič sodeloval pri umoru novinarja ni bil resničen, senat pa je prepričan, da je Janša kaznivo dejanje storil naklepno in da se je zavedal posledic.

Janša trdil, da je sodba napisana že vnaprej

Že v uvodu sklepnih besed sta tako Matoz kot Janša izrazila prepričanje, da je sodba napisana že vnaprej, enako pa je Janša zatrdil v izjavi za medije po izreku sodbe, ko je dejal, da je sodnica prebrala vnaprej napisano sodbo, saj da se neodvisno slovensko sodstvo pripravlja na predčasne volitve.

Kljub temu, da senat ni pritrdil njihovemu predlogu za kazensko sankcijo, je bil bolj zadovoljen Veselinovič, ki je dejal, da je bila sodba zanj pričakovana, ključno pa je po njegovem, da je sodišče povedalo, da je Janša kriv.

Očitki Veselinoviča v zasebni tožbi se nanašajo na Janšev tvit maja 2021, v katerem je takratni premier zapisal: »Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike.«

Tvit se nanaša na dogajanje leta 2009, ko je Veselinovič tedanjemu odgovornemu uredniku Borutu Mešku vročil izredno odpoved zaposlitve, ta pa je pozneje umrl zaradi bolezni. Nekdanji direktor STA je sicer zatrdil, da o Meškovi hudi bolezni v času njegovega delovnega razmerja in ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni vedel ničesar.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Mater, kakšno mučeniško faco je Jajo nastavljal kameram. Matoz, hijena jedna, pa se jim izogiba, ko po pički dobi...

Starejše novice