Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 19.11.2021 13:26
Vlada je na tiskovni konferenci predlagala povračilo škode tistim, ki so zaradi cepljenja proti covidu-19 imeli neželene stranske učinke.

Predlagali so povračilo škode tistim, ki jim je zaradi cepljenja proti covidu-19 nastala škoda na zdravju.

»Uvedba odškodninske odgovornosti in sistema odškodnin brez krivde, je ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost cepiv ter zagotavljanju učinkovitega in celovitega izvajanja nacionalnega programa cepljenja,« je dejal Janez Poklukar.

Koristi cepljenja močno odtehtajo tveganja

Enako kot pri zdravilih, se tudi pri cepivih v zelo redkih primerih lahko pojavijo resni neželeni učinki, vendar koristi cepljenja močno odtehtajo tveganja zaradi resnih posledic bolezni.

Zato vlada predlaga uvedbo povračila škode tistim upravičencem, ki jim je zaradi uporabe ali aplikacije zdravila za zdravljenje covida-19, ki ima začasno dovoljenje za promet, nastala škoda na zdravju.

Do odškodnine so upravičeni tudi ožji družinski člani, je na današnji novinarski konferenci poudaril minister za zdravje Poklukar. Ob tem je vse ponovno pozval k odločitvi za cepljenje.

Z ukrepi tudi k razbremenitvi družinskih zdravnikov

V predlogu zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic, ki ga je vlada potrdila danes, za lažje prerazporejanje kadra vlada predlaga, da lahko ministrstvo za zdravje daje možnost vsem delodajalcem v mreži javne zdravstvene službe odredi prednostno razporejanje kadra glede na izkazane potrebe.

Ukrep bi podaljšali do 30. junija 2022.

Prav tako podaljšujejo financiranje telemedicinske obravnave, ukrep koriščenja odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila o upravičeni zadržanosti do 28. februarja 2022 z možnostjo podaljšanja še za tri mesece.

 »Namen tega ukrepa je razbremeniti družinske zdravnike,« je pojasnil Poklukar.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice