Foto: Bobo
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pon, 29.11.2021 12:10
Študentska organizacija Slovenije opozarja, da študentje, učenci in dijaki z negativnim izidom testa za samotestiranje še vedno morejo uporabljati javnega prevoza in jesti v gostinskem lokalu. Velja pa pri kolektivnem uresničevanju verske svobode.

Vlada je na dopisni seji sprejela spremembe, ki določajo, da se samotestiranje, ki ga izvajajo učenci, dijaki in študenti, šteje za izpolnjevanje pogoja PCT pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. 

»Z negativnim testom samotestiranja za izpolnjevanje pogoja T pa študenti še vedno ne morejo koristiti javnega prevoza in v gostinskem lokalu pojesti toplega subvencioniranega obroka,« so zapisali na Facebook strani Študentske organizacije Slovenije.

Omejevanje dostopa do študija?

»Od septembra naprej vsak teden pišemo ministrstvu za izobraževanje, ministrstvu za zdravje, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, da bi samotestiranje, ki ga študentje izvajajo pred vstopom v fakulteto za izvajanje predavanj v živo, moralo veljati tudi za uporabo javnega potniškega prometa. 

Res je nesmiselno, da študentje trenutno lahko študirajo v živo, do fakultete pa ne morejo priti,« za Ljubljanainfo razlagajo iz Študentske organizacije Slovenije in pojasnjujejo, da tovrstne ukrepe vidijo kot omejevanje dostopa do študija.

Tovrstno omejevanje dostopa do javnega potniškega prometa ne ovira le študentov, ki za dostop do fakultete uporabljajo Ljubljanski potniški promet, temveč tudi za tiste, ki niso doma v Ljubljani, tukaj pa študirajo. 

Mnogi manjši kraji po Sloveniji ne nudijo hitrega testiranja ob koncih tedna – predvsem ob nedeljah, ko bi se študentje, ki so za vikend šli na obisk k staršem, morali testirati, da bi izpolnjevali pogoj PCT za uporabo javnega potniškega prometa.

Vlada predlog zavrnila

Za Ljubljanainfo iz študentske organizacije povedo, da so dobili odgovor ministrstva, da je bil predlog, da bi samotestiranje zadostovalo za uporabo javnega potniškega prometa, podan na vlado, a ga vlada ni potrdila. 

Razlogov, zakaj vlada predloga ni potrdila, na študentski organizaciji ne vedo.

Starejše novice