Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 12.1.2022 17:03
V oddaji Iz našega studia na TV IDEA smo se pogovarjali z Zvonkom Černačem, ministrom pristojnim za razvoj in kohezijsko politiko.

Evropska sredstva so pomembna za razvoj celotne Slovenije kot tudi posameznih regij.

»Slovenija bo imela v prihodnjem desetletnem obdobju iz različnih evropskih skladov na voljo toliko nepovratnih sredstev za različne naložbe kot še nikoli do zdaj. En del sredstev prihaja kot odziv na covid krizo. To so ta sredstva, ki so bila dodatno dodeljena tej finančni perspektivi v okviru pobude React,« pravi minister za razvoj in kohezijsko politiko Zvonko Černač.

Vsa sredstva bodo čim bolj enakomerno razdeljena po območju celotne države. Prednostno pa bodo usmerjena v regije, med katere sodi tudi Pomurje. 

Pomembni projekti v prihodnje

Na vidiku je ogromno pomembnih projektov, med katere spada tudi pomurski vodovod.

»V zadnjem času so bili začeti in podprti številni projekti stanovanjske gradnje. Tudi na območju Pomurja se izvajajo aktivnosti republiškega stanovanjskega sklada v občinah Murska Sobota, Radenci, Gornja Radgona ter v Lendavi,« še doda Černač.

Z evropskimi sredstvi pa so na pomoč priskočili tudi pri oskrbi starejših. Podprli so kar štiri velike projekte v Sloveniji, in sicer v Velenju, Ajdovščini, na Ptuju in v Murski Soboti.

»Prav tako so bila odobrena sredstva za ureditev negovalnega oddelka v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Tu bo zagotovljenih 72 novih postelj,« še pojasni.

Investicije v zdravstvu

Evropska sredstva pa so tudi pomemben del novih projektov v zdravstvu.

»Ena izmed dveh večjih investicij bo v Mariboru, in sicer bo Univezitetni klinični center Maribor dobil novo infekcijsko kliniko, podobno kot jo bo dobil tudi Univerzitetni klinični center Ljubljana,« še pravi minister. 

Starejše novice