Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 27.8.2021 13:10
Testi za samotestiranje učencev in dijakov v lekarnah predvidoma od ponedeljka.

Ministrstvo za zdravje je lekarnam v četrtek posredovalo dopis, naj kupijo teste za samotestiranje dijakov in učencev, da bodo ti v lekarnah dostopni že v ponedeljek. Za prevzem bo potrebno predložiti kartico zdravstvenega zavarovanja ali potrdilo o vpisu, je danes povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj.

Brezplačno tedensko testiranje

Testiranje se bo izvajalo tedensko in bo brezplačno. Prevzem paketa petih testov bo možen s kartico zdravstvenega zavarovanja učenca oziroma dijaka ali potrdilom o vpisu, katerikoli dan v mesecu. Zanje teste lahko prevzamejo tudi njihovi starši ali skrbniki, vendar morajo obvezno predložiti otrokovo kartico. Na vprašanje, kdo bo teste preverjal, je Cugelj odgovoril, da nihče.

»Igrali bomo na karto zaupanja,« je pojasnil na novinarski konferenci.

Teste bo možno prevzeti v lekarnah po državi, predvidoma tudi v zasebnih.

Hitra in enostavna možnost dviga testa

Ministrstvo za zdravje se je po besedah Cuglja v preteklem tednu usklajevalo z Lekarniško zbornico Slovenije in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Urejali so podrobnosti, v četrtek pa so vsem lekarnam poslali dopis, naj teste kupijo, da bodo ti v lekarnah dostopni že v ponedeljek.

»Verjamemo, da se bodo lekarne v velikem številu odločile za izdajo testov, saj s svojo razvejano lokalno mrežo nudijo hitro in enostavno možnost dviga testov,« je povedal Cugelj.

Kaj sledi, če je test pozitiven?

V primeru pozitivnega hitrega testa ali simptomov okužbe mora učenec ali dijak oziroma starš ali skrbnik nemudoma obvestiti izbranega osebnega zdravnika, ki bo učenca ali dijaka napotil na testiranje s testom PCR.

»Do prejema rezultatov PCR testa je treba ostati doma v samoizolaciji,« opozarja Cugelj. Če je rezultat testa pozitiven, je treba obvestiti ravnatelja, v nasprotnem primeru se učenec ali dijak lahko ponovno udeleži pouka in obšolskih dejavnosti.

Natančna navodila, kam z odpadki

Cugelj je razložil tudi navodila za ravnanje z odpadki, ki bodo nastajali zaradi samotestiranja. Odpadke je po njegovih besedah treba odložiti v plastično vrečo za smeti in jo tesno zavezati, ko je polna. Nato jo je treba odložiti v drugo vrečo in tudi to tesno zavezati ter označiti, da gre za odpadke v povezavi s samotestiranjem.

»Vrečo z odpadki je treba hraniti vsaj 72 ur ločeno od ostalih odpadkov, kjer ni dostopna otrokom, preden se jo odloži med ostale odpadke,« je še pojasnil Cugelj.

V prihajajočem šolskem letu se bodo tako samotestirali učenci od sedmega do devetega razreda in dijaki, poleg njih pa tudi mladostniki, ki so vključeni v zavode za mladostnike s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter učenci, vključeni v tretjo do šesto stopnjo posebnih programov.

Vlada vse ravnatelje poziva k odgovornemu ravnanju

Predsednik vlade Janez Janša je sicer na Twitterju navedel, da vlada vse ravnatelje poziva k odgovornemu ravnanju ter varovanju zdravja.

»V šolah, kjer ne bo zagotovljenih pogojev za varen pouk, tega inšpekcija ne bo mogla dovoliti,« je zapisal.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice