Foto: Bobo
STA
Čet, 9.12.2021 11:40
Cene toplote za gospodinjstva rastejo, najbolj v mariborski in ljubljanski občini, kjer so poskočile za približno 50 do 60 odstotkov. Pravna podlaga za uvedbo energetskih bonov je v pripravi, kdaj jih torej lahko pričakujemo?

Ministrstvo za infrastrukturo je za STA sporočilo, da bi lahko, glede na podražitev ogrevanja, bili boni uvedeni v prvem četrtletju 2022

Energetska kriza je namreč zajela Evropsko unijo in Slovenijo, naraščajoče cene energije in podražitve predstavljajo velik udarec predvsem za socialno ogrožene družine, zato se o reševanju problematike razpravlja na državni in lokalni ravni.

Do bonov upravičenih 66.000 najrevnejših družin.

Na infrastrukturnem ministrstvu so zato za STA pojasnili, da je pravna podlaga za uvedbo energetskih bonov za najbolj ranljive uporabnike v pripravi.

»Ker pričakujemo, da se bodo cene za končne odjemalce dvignile predvsem na področju ogrevanja, časovno v prvem četrtletju naslednjega leta, je smiselno ta ukrep uvesti takrat, saj bo takrat pri končnih odjemalcih najbolj potreben,« so napovedali.

Na ministrstvu za delo so potrdili, da sodelujejo pri pripravi kriterijev glede upravičencev, več pa niso razkrili. Neuradno naj bi bilo do bonov upravičenih 66.000 najrevnejših družin.

Podražitve po vsej Sloveniji

Do podražitev sicer prihaja po vsej Sloveniji. Agencija za energijo se je denimo osredotočila na devet izbranih slovenskih občin, v katerih se iz sistemov daljinskega ogrevanja oskrbuje skoraj 70 odstotkov vseh gospodinjskih odjemalcev toplote, priključenih na distribucijske sisteme v Sloveniji.

Ugotovila je, da povprečna maloprodajna cena toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov in pripravo sanitarne tople vode za značilnega gospodinjskega odjemalca toplote v večstanovanjski stavbi z letno obračunsko močjo sedem kilovatov in povprečno letno porabo 6,21 megavatne ure decembra znaša 120,69 evra na megavatno uro, s čimer je za 40,3 odstotka višja kot v letu 2020.

Največje podražitve v občinah, ki uporabljajo zemeljski plin ali premog

Cena toplote se je ta mesec glede na lani po navedbah agencije praviloma najbolj zvišala v tistih občinah, v katerih se za proizvodnjo toplote kot primarni energent uporabljata zemeljski plin ali premog.

Kot so pojasnili v agenciji, na rast cene toplote iz distribucijskih sistemov, ki pretežno temeljijo na zemeljskem plinu, vplivajo predvsem nove pogodbene cene tega energenta in mesečni nakupi manjkajočih količin emisijskih kuponov ogljikovega dioksida, katerih cena vztrajno raste, na rast cene toplote iz distribucijskih sistemov, katerih primarni energent je premog, pa visoke cene mesečnih nakupov manjkajočih količin emisijskih kuponov ogljikovega dioksida.

Največje podražitve se obetajo v decembru prav v Mariboru

Cene toplote se bodo decembra na letni ravni najbolj zvišale za gospodinjske odjemalce v Mestni občini Maribor (+62,3 odstotka), občini Jesenice (+57,3 odstotka) in Mestni občini Ljubljana (+48,5 odstotka).

V prvih dveh za proizvodnjo toplote v celoti uporabljajo zemeljski plin.

Najmanjši dvig cene toplote imajo medtem gospodinjski odjemalci v Mestni občini Celje (+4,5 odstotka), medtem ko je v občini Ravne na Koroškem cena toplote glede na lansko leto nižja, in sicer za 3,3 odstotka, so še navedli v agenciji.

Starejše novice