zalastritof
Čet, 9.12.2021 06:53
Zakaj mora trenutni najemnik kioska na Prešernovem trgu do prihodnjega tedna izprazniti prostor? Preverili smo.

Stavba na Prešernovem trgu, v kateri je danes znameniti kiosk, na tem mestu stoji že od leta 1920. Kot trafika pa deluje od leta 1996. Od prihodnjega tedna pa po časopis, revijo, tobak ali cigarete tja ne boste več mogli. Zakaj?

»Izprazniti moram prostore. Pogodba mi poteče, podaljšati mi je nočejo. Ključe moram vrniti občini,« nam je zaupal trenutni najemnik kioska. 

»Ostati morajo samo stene, potem sledi javni razpis, licitacija in ' kdo da več',« izpostavlja.

Trenutni najemnik je starejši gospod, ki ima prostor v najemu sedem let in pol. Najel ga je prek Dela prodaje, »ko je šlo k vragu«, pove. 

Roba, ki je ne more vrniti

»Težave imam, ker nekaterih naročenih izdelkov dobavitelji ne želijo vzeti nazaj, recimo tobaka in cigaret ...« razlaga za Ljubljanainfo.

»Bil sem pri Jankoviću, ki je rekel, da bo do junija zunaj razpis in da se bo takrat vedelo, kaj bo naprej. Od tega ni bilo nič. K njemu sem še enkrat šel septembra in povedal mi je, da moram kiosk zapreti,« pove gospod.

Janković: »Gospoda ne poznam«

Ljubljanski župan Zoran Janković je glede kioska na Prešernovem trgu za Ljubljanainfo povedal: 

»Očitno se nismo dogovorili nič. To, da je dobil nalog za izpraznitev teh prostorov, pomeni, da tiste minimalne cene ni plačeval. Zato mora prostore izprazniti. Jaz niti ne poznam gospoda. Mislim, da mora biti ukrep za vse isti. Ko bo izpraznil prostore, bomo šli v razpis. To je elitna lokacija.«

Kaj še pravijo na občini?

Vprašanja, povezana s situacijo, smo naslovili tudi na ljubljansko mestno občino. Izpostavili so, da je občina zoper obstoječega najemnika sprožila postopek odpovedi najemnega razmerja in izročitve prostora nazaj v posest občine »zaradi kršenja pogodbenih obveznosti - neplačila najemnine in nedelovanja«.

Rok za izročitev prostora občini je 15. december 2021.

»Takoj ko bo Mestna občina Ljubljana dobila prostor v posest, bomo pričeli z novim postopkom oddaje prostora, saj si želimo, da prostor ne bo ostal prazen,« so še izpostavili na občini.

Starejše novice