Vir: Facebook profil Tanja Fajon
Ljubljanainfo
Čet, 29.2.2024 17:00
Zunanja ministrica in predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je na družbenem omrežju delila fotografijo iz bolnišnice in zapisala več o bolezni, za katero trpi - kronična mieloična levkemija.

Javnost je pred dnevi preplavila informacija, da se zunanja ministrica Tanja Fajon zaradi suma vnetja ledvic zdravi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Zaradi slabega počutja je bila hospitalizirana v nedeljo popoldne po vrnitvi iz New Yorka, kjer se je v petek udeležila zasedanj Generalne skupščine Združenih narodov in Varnostnega sveta Združenih narodov ob drugi obletnici ruske agresije na Ukrajino.

Ministrica je danes sama na družbenem omrežju Facebook objavila fotografijo iz bolniške postelje in opozorila na svetovni dan redkih bolezni. 

»Dan, ki ga tudi sama vsako leto zaznamujem z opozarjanjem na te bolezni in o pomenu dobrega zagotavljanja kakovostne obravnave ljudi v Sloveniji.«

»Kot bolnica s KML sem bila tudi sama aktivna v projektih osveščanja, današnji dan pa preživljam še v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer sem od nedelje na zdravljenju zaradi vnetja, in ga v upanju te dni tudi uspešno zaključujem. Teden je bil še ena nova izkušnja, kako je za bolnike pomembno, da se tudi povežejo z nekom, ki že ima podobno izkušnjo,« je še pojasnila Fajon.

Dodala je, da o vsem, kar lahko prebiramo o zdravstvu v Sloveniji, ne bo sodila: »Zapisala bom le to, da sem te dni spet izkusila izjemno srčnost, prijaznost, predanost zdravnikov, osebja, vseh, ki skrbijo za nas bolnike. Prijazne besede, nasmeh štejejo več, kot si kdorkoli misli. In teh je bilo veliko.«

»Velika hvala vsem, ki skrbite za bolnike kjerkoli. Tudi vsem našim svojcem in najbližjim,« je dodala. 

Kaj je KML?

KML ali kronična mieloična levkemija je bolezen, pri kateri so levkemične bele krvne celice na začetku videti skoraj povsem običajno, le njihovo število se nenormalno povečuje.

Posledično zaradi svoje številčnosti upočasnijo krvni obtok, povzročijo povečanje jeter in vranice ter slabokrvnost. V Sloveniji vsako leto za KML na novo zboli od 12 do 20 bolnikov.

Komentarji (2)

Branko R (ni preverjeno)

Zatekla je od ljubezni do palestincev in rusov

Borut Zabret (ni preverjeno)

Ne dvomim,da so do nje prijazni in bodo dobro poskrbeli za njo.Za razliko od mene,ko polotika/oblast zlorablja tudi zdravstvo zoper mene,da bi me utišali in imeli v oblasti ter so tako v UKC.LJ 15 ptelagali in zavlacevali z biopsijo in zdravljenjem transplantirane ledvice do odpovedi te.Vzppredno je politika in stroka zlorabila tudi psihiatrijo,da bi me prikazali kot neveredostojnega govorca oz.pricevalca in utišali.Glej moj Facebook, Instagram.

Starejše novice