Slika je simbolična.
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 8.6.2023 14:17
Ministrstvo zanika navedbe kmetov glede spremembe njivskih površin na Ljubljanskem barju.

Predlog nove uredbe o upravljanju območij Natura 2000 za obdobje 2023-2028, ki dviga prah v zadnjih mesecih, ne predvideva spremembe njivskih površin na Ljubljanskem barju v steljnike, zagotavljajo na ministrstvu za naravne vire.

Predlog se po njihovih pojasnilih namreč nanaša na obstoječe trajne travnike in ne na njive.

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so se tako danes odzvali na navedbe kmetijskih organizacij, ki vztrajajo pri zahtevi, da se 200 hektarjev njivskih površin na Ljubljanskem barju ne spremeni v steljnike.

Kmetje vztrajajo tudi pri umiku predloga uredbe o upravljanju območij Natura 2000 za obdobje 2023-2028, saj je pravno mnenje pokazalo, da so predlagane zaostritve pri Naturi 2000 neustavne. V nasprotnem primeru napovedujejo ustavno presojo.

Glede predlagane uredbe so se kmetje s prošnjo za pridobitev mnenja evropskega komisarja za okolje Virginijusa Sinkevičiusa obrnili tudi na evropskega poslanca Franca Bogoviča.

Bogovič je dobil zagotovila, da Evropska komisija ni zahtevala spremembe njivskih površin v steljnike in da je obnova travnikov sicer obveza države, vendar se morajo predstavniki države odločiti, kje in na kakšen način bodo realizirali to obvezo.

»V območju, ki je predmet vpisa v intervencijo Plačilo Natura 2000 in v širšem območju, ki je bilo predlog javne seznanitve, sploh ni njiv v obsegu 200 hektarjev,« medtem zatrjujejo na ministrstvu in dodajajo, da se predlog uredbe, ki je bil javno objavljen na začetku marca in določa predlog režima na delu območja Natura 2000 na Ljubljanskem barju, nanaša na obstoječe trajne travnike in ne njive.

V skladu s sprejetim strateškim načrtom skupne kmetijske politike v obdobju 2023-2027 je za Slovenijo zahtevana vrednost vpisa v intervencijo Plačil Natura 2000 v letih 2023, 2024, 2025 in 2026 skupno 350 hektarjev trajnih travnikov, v letu 2027 pa še dodatnih 200 hektarjev, da bo skupna vrednost na koncu dosegla 550 hektarjev.

»V nadaljnji komunikaciji, ki je sledila v marcu in aprilu, so predstavniki ministrstva večkrat pojasnili, da v sodelovanju s prizadetimi kmeti in pristojnimi službami varstva narave in kmetijstva predlagajo izvedbo procesa prilagoditve območja, na katerih bo na Ljubljanskem barju veljal režim plačila Natura 2000 od leta 2024 naprej,« so še poudarili v današnjem odzivu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice