Robert Golob, Nataša Pirc Musar in Tanja Fajon
Ljubljanainfo
Pon, 12.6.2023 12:46
Slovenija je v boju za sedež iz vzhodnoevropske skupine je premagala Belorusijo, za katero je glasovalo 38 držav.

Slovenija je bila izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov. O tem so na novinarski konferenci govorili predsednica republike Nataša Pirc Musar, predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon.

Slovenija je bila v Varnostni svet Združenih narodov za leti 2024 in 2025 izvoljena že v prvem krogu; dobila je 153 glasov, za izvolitev pa je bila potrebna dvotretjinska večina oziroma 128 glasov.

Naš glas bo slišan

Golob je prepričan, da lahko Slovenija v tem položaju tvorno išče poti znotraj Združenih narodov, ki bodo pomagale, da se konflikt in vojna v Ukrajini čim prej zaključi, Ukrajina pa obnovi.

Dejal je še, da bo z izvolitvijo »naš glas« slišan v New Yorku in upoštevan po celem svetu, na kar »smo lahko upravičeno ponosni«, in dodal, da izvolitev potrjuje, da je Slovenija »končno spet prepoznana kot tvorni subjekt na mednarodnem prizorišču, kot nekdo, ki pomaga probleme reševati tudi z originalnimi idejami, ne pa probleme delati«.

Tudi Golob, sicer optimist, si takšnega števila glasov ni upal napovedati, je še priznal.

Izjemno zaupanje

Pirc Musar je dodala, da je Slovenija cenjena država na mednarodnem parketu in da so s tem dokazali, da znajo delati z roko v roki.

Da gre za izjemno priznanje za Slovenijo, se je strinjala tudi Fajon. In kot Golob si tudi ona ni mogla predstavljati, da bo Slovenija sposobna dobiti 153 glasov držav, kar po njenih besedah kaže, da uživamo izjemno zaupanje, »kar nam nalaga tudi zelo veliko odgovornost«.

Končati vojno

Slovenija je zdaj, tako Fajon, na svetovnem zemljevidu, zato je na mestu razmislek o prioritetah in izdelava načrta delovanja. Je pa dejala, da je ključno zagotoviti mir in stabilnost na evropskih tleh ter končati vojno v Ukrajini.

Teme, ki jih bodo naslavljali, bodo človekove pravice, humanitarna, materialna, razvojna pomoč, vodna diplomacija, boj proti podnebnim spremembam in preprečevanje konfliktov. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice