Foto: osebni arhiv Ive Milenkovič
Ines Zupanič Tomažič
Ned, 26.11.2023 13:55
Eleganca. Kaj naredi človeka elegantnega? Obleka, frizura, morda vedenje?

Eleganca - ta čarobna lastnost, ki ni omejena na drage obleke in prefinjene dogodke. To je odsev naše notranje lepote, ki se kaže v načinu, kako hodimo, govorimo, razmišljamo in se oblačimo. Elegenca je lahko pridevnik, s katero opišemo osebo ali celo umetnost življenja, ki ne pozna starosti, spola ali - verjeli ali ne - družbenega statusa.  

Zakaj bi morali skrbeti za svojo eleganco in zakaj bi morali ceniti to lastnost? 

Iva Milenkovič - ženska elegance 

TheWomanOfElegance - elegantna ženska. Le hiter pregled Instagram, Facebook ali istoimenskega YouTube kanala potrdi, da za računi stoji ženska, ki si pridevnik 'elegantna' gotovo zasluži. Iva Milenkovič, 27-letna Ptujčanka, ki danes živi v Švici, v Zürichu. Moda, estetika, eleganca - to so strasti, okoli katerih si je Iva izoblikovala tudi poslovno pot. Trenutno je njen največji fokus šola za ženske - The Art of a Woman.

»Eleganca je postala redkost,« razlaga Iva. A velja, da ko elegantna ženska vstopi v prostor, še zmeraj pritegne poglede. Iva s svojim novim programom vrača eleganco med ženske. 

»Ženske so v zadnjem desetletju močno nazadovale, kar se tiče njihove ženstvenosti in ženske energije. Mogoče se to sliši kontradiktorno, ampak ko pogledam okoli sebe, vidim večinoma izčrpane, nesamozavestne ženske, ki so čisto v moški energiji. Ženske, ki poskušajo ugajati,« razlaga.

Njena misija je to spremeniti, pomagati ženski spet najti svojo vlogo. 

»Da ženske zasijejo v pravi luči, polne dostojanstva«

Iva verjame, da je prav eleganca tisto orodje, s katerim lahko vplivamo predvsem na svoje samospoštovanje. 

»Dandanes se ženske ne spoštujejo, to lahko vidiš že s tem, kako se oblačijo, kako izgledajo in kakšen stil življenja imajo. To govorim iz kota kritičnega mišljenja, ki je nujno za nas obstoj. Na žalost se danes to zamenjuje z obsodbami in negativizmom,« razlaga. 

In kaj sploh je eleganca? Je energija, ki jo ženska izžareva, pa vendar tudi njen izgled, razloži. Je paket vsega - vedenja, načina govorjenja, hoje, prezence, frizure, šminke, pa stila. 

A pri tem poudarja, da znamke in denar nimajo veliko z eleganco: »Ne govorim, da mora ženska nositi 'brendirana' oblačila. Niti približno. Elegantna ženska lahko nosi obleko za pet evrov in bo izgledala kot da je za njo plačala tisočaka. Gre za to nekaj, kar je drugačno od ostalih," pove. In prav o tem Iva uči v svoji šoli za ženske. 

»Živimo v svetu, kjer je popularna vulgarnost«

Ne le za ženske, poudarja Iva. Eleganca je pomembna tudi za moške. Zmedenost je beseda, s katero bi poimenovala trenutno obdobje, v katerem smo. Po drugi strani ji eleganca predstavlja prav nasprotno - je stabilnost, urejenost, dostojanstvo in spoštovanje. 

Poudarja, da s svojim videzom pokažemo v prvi vrsti spoštovanje do sebe, pa tudi spoštovanje do drugih. 

Biti izpopolnjena in srečna 

Povzdigovati ženske, jim ponuditi nekaj več - to je misija Ive. Vidi veliko izobraženih žensk, močnih, takih, ki so moške prekosile v svojih poklicih, a obenem ne vidi veliko žensk, ki so preprosto izpopolnjene in srečne. 

Prav na tem področju skuša pomagati s svojo spletno šolo za ženske. »V šolah te naučijo vse druge stvari, samo tega ne, kako biti ženska, kako biti predvsem srečna ženska, srečna in zadovoljna v svojem partnerstvu.«

Šola je namenjena prav vsem ženskam, ne glede na starost.

»Moderni feminizem je po mojem mišljenju ena največjih manipulacij žensk«

Iva veliko govori o pomenu ženstvenosti, obenem pa ne podpira modernega feminizma. Zakaj? 

»To da ženska zmore sama in da ne potrebuje moškega je popolnoma napačna predstava in uničuje številne odnose. Vsem je jasno, da če je zenska zdrava, lahko zasluži in preživi brez moškega, ampak iskreno ne vem zakaj bi si to želela? Zakaj bi si ženska želela biti sama in iti skozi vse sama? Da dokaže svetu, da ona zmore. Zakaj že? Ko pa je toliko lepše v dvoje iti skozi svet, skozi lepo in manj lepše,« razlaga. 

Pri tem pa pridemo do zanke. Nadalje razloži, da moški in ženske nismo prišli na svet, da bi tekmovali, temveč, da bi se dopolnjevali. In razočarane ženske? Do tega pride, razlaga Iva, ko si ženska napačno izbere partnerja. 

»Ženske so prevzele vlogo moških, ne dopuščajo, da so moški kavalirji, ne dopuščajo se razvajati, raje one prevzamejo to vlogo, ampak seveda, ker je to nenaravno in globoko v sebi vedo, da bi moralo biti obratno, trpijo. Čas je da ženske dopustijo moškim, da so moški in da nehajo igrati vloge njihove mame. Čas je, da so ženstvene in dostojanstvene, in takrat bo tudi taksen partner prišel,« zaključi. 

Starejše novice