Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Čet, 21.3.2024 19:00
Zveza potrošnikov Slovenije je objavila rezultate testiranja obnovitvenih šamponov.

Zveza potrošnikov Slovenije je nedavno objavila rezultate primerjalnega testiranja obnovitvenih šamponov, ki so postali rešilna bilka za mnoge v boju proti težavam s poškodovanimi lasmi v mrzlih zimskih mesecih.

Zveza potrošnikov Slovenije je poudarila, da so lasje pozimi podvrženi različnim preizkušnjam, vključno z lomljenjem, izpadanjem, suhostjo in pomanjkanjem sijaja. V luči teh težav so mnogi iskali odgovor v obnovitvenih šamponih, ki obljubljajo izboljšanje stanja las.

Slika je simbolična.

Čeprav šamponi izboljšajo stanje las, popolna obnova ni mogoča

Test je pokazal, da šamponi resnično izboljšajo stanje las, kar se kaže v večjem sijaju, enostavnejšem razčesavanju in manjši statični elektriki. Kljub temu pa je pomembno opozorilo, da popolna obnova las ni mogoča, saj so lasje 'mrtvi' in se ne obnavljajo tako kot koža.

Vprašanje o smiselnosti nakupa obnovitvenih šamponov se zastavlja predvsem glede na njihovo učinkovitost in vpliv na okolje. 

Med najbolje ocenjenimi izdelki na testu je bil eden z ekološkim certifikatom, kar je pozitivna novica za tiste, ki prisegajo na trajnostno kozmetiko.

Slika je simbolična.

Poleg tega pa je bilo poudarjeno tudi, da sestavine šamponov, zlasti silikoni, lahko negativno vplivajo na okolje, saj se težko razgradijo v naravi. Kljub temu da šamponi vsebujejo majhne količine silikonov, obstaja pomislek o njihovem dolgoročnem vplivu na okolje.

V skupnem testiranju je sedem šamponov prejelo oceno 'dobro', medtem ko je pet izdelkov dobilo oceno 'povprečno'. Cene najbolje ocenjenih šamponov se gibljejo med štirimi in petimi evri za tekoče izdelke ter okrog šestimi evri za trde šampone.

Glede na to, da najboljši šamponi vsaj začasno izboljšajo stanje las, je odgovor na vprašanje, ali je smiselno kupiti obnovitveni šampon, pritrdilen.

Starejše novice