Evforija na Plečnikovem stadionu. (Foto: Tomi Meglič Facebook)
Ustvarjeno dne
Pon, 13.9.2021 14:03
Koncert na Plečnikovem stadionu v Bežigradu je bil neponovljiv dogodek.

Siddharta je z albumoma ID in Nord do leta 2003 dosegla takšen nivo popularnosti, da so v vseh večjih slovenskih mestih z lahkoto prodali 2000 ali več vstopnic. Mistični lirični pridih in nenavaden pristop k dikciji besedil sta tisto, kar jih je močno ločevalo od takratne domače glasbene scene. Bili so povsem drugačni od ostalih bendov in na nek način »neslovenski«, a hkrati zelo »slovenski«. 

Napoved izida težko pričakovanega tretjega albuma Rh- je s hkratno napovedjo velikega stadionskega koncerta v Bežigradu nekaj tednov pred dogodkom evforijo prignalo do vrelišča. V Sloveniji namreč nikoli ni s takšnim zanimanjem čakalo na glasbeni album.

Teden dni pred dogodkom vstopnice le na črnem trgu, z zasoljeno ceno

Če so mnogi nejeverno zmajevali z glavo ob omembi tovrstnega dogodka, so njihovi dvomi kmalu začeli bledeti, vse je kazalo, da se bo na Plečnikovem stadionu res zbrala velika množica. Odnosi z javnostmi so delovali s polno paro, Radiotelevizija Slovenija je partnersko pristopila k projektu, napovedali so, da bo njihov simfonični orkester (ki mu je dirigiral David De Villiers) spremljal bend, istočasno pa se je projektu pridružil plesalec Miha Krušič s svojo ekipo.

Dober teden dni pred koncertom se je kakšna vstopnica lahko nabavila na črnem trgu in še to za konkretno zasoljeno ceno.

Evforično vzdušje in produkcijsko šibek šov

Ko so fantje 13. setptembra 2003 stopili pred 30.000 glavo množico je stadion zarjovel in vzdušje se do konca nastopa ni ohladilo. Produkcijsko je bil šov dokaj škrbinast: prenizek oder za tiste v drugi polovici parterja, premajhna konstrukcija, dva manjša odra pod šotorom, eden za simfonike in drugi za plesalce, ki sta odrezala ostale nastopajoče od benda, a to prisotnih ni zares zmotilo.

Evforično vzdušje je bilo nekaj, česar v Sloveniji pri nastopu domačih izvajalcev še nismo doživeli. Naelektrenega ozračja si se lahko skorajda dotaknil, zdelo se je, da se vsi zavedajo, kako unikatnemu in prelomnemu trenutku slovenske glasbe prisostvujejo.

Repriza osem let kasneje finančni polom

V naslednjih dneh je bend napovedal veliko slovensko turnejo po največjih dvoranah, ki se je od vikenda do vikenda selila po državi in največkrat predstavila pred povsem polnimi prizorišči.

Nastop na bežigrajskem stadionu in tista turneja sta v perspektivi predstavljala zenit »siddhartamanije«, česar v prihodnjih letih ni bilo mogoče ohraniti. Bend je s precejšnjim razočaranjem gledal videoposnetek s koncerta za načrtovano uradno CD/DVD izdajo in ugotovil, da tehnično ni primeren za komercialno izdajo.

Vizualno namreč niso uspeli ujeti zmagoslavne evforije tistega toplega septembrskega večera, načrtovana repriza osem let pozneje na novem stadionu Stožice pa je bil finančni polom – zasoljene cene vstopnic, preveliki produkcijski stroški in precenjena popularnost benda so prizorišče napolnili do dobre polovice.

Nastop v Bežigradu pa je za vedno ostal zapisan kot prelomni trenutek tako kariere benda kot slovenske glasbene scene sploh. In tako prešel v zgodovino.

Nekaj fotografij, ki jih je pevec Tomi Meglič objavil ob »polnoletnosti nastopa« v Bežigradu, si oglejte spodaj:

Starejše novice